Odstotek pozitivnih testov je bil v torek nekoliko višji v primerjavi z dnevom poprej, in sicer za 1,2 odstotne točke. Glede na pretekli torek, ko je bilo potrjenih 1236 novih okužb, pa je bilo teh za 16 odstotkov manj, pri čemer pa je bilo nekoliko manj PCR testov. Ob tem je bilo sicer sicer opravljenih še 24.995 hitrih antigenskih testov.

14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je na ravni države 576. Dvotedenska incidenca je najvišja v primorsko-notranjski regiji (808), najnižja pa je 14-dnevna pojavnost okužb v obalno-kraški regiji (360). Nad povprečjem je epidemiološko stanje tudi v savinjski, zasavski, jugovzhodni in osrednjeslovenski regiji.

Po sedemdnevni pojavnosti pa je na prvem mestu Zasavje s 336 okužbami, nad povprečjem države, ki znaša 235,3, so še primorsko-notranjska, savinjska, jugovzhodna Slovenija, posavska in koroška regija. Po podatkih Sledilnika Covid-19 je v državi trenutno 12.176 aktivnih okužb.

Do 19. aprila je bilo v Sloveniji s prvim odmerkom cepljenih 374.884 oseb, od tega 227.462 s cepivom Pfizer-BioNTech, 40.282 s cepivom Moderne in 112.338 s cepivom AstraZenece. Z dvema odmerkoma je bilo cepljenih 146.447 oseb, od tega 133.988 s cepivom Pfizer-BioNTech, 13.586 s cepivom Moderne in 311 s cepivom AstraZenece, kažejo podatki cepimose.si.

Reprodukcijsko število upadlo na 0,90

Inštitut Jožef Štefan (IJS), ki dnevno objavlja Prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, ugotavlja, da epidemija še naprej pada. Reprodukcijsko število je ocenjeno na R=0,90, kar pomeni, da ena okužena oseba virus prenese na manj kot eno osebo. V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužen približno en odstotek prebivalstva oziroma približno vsak stoti.

IJS ocenjuje, da smo z zaprtjem države reprodukcijsko število uspeli zmanjšati za 25 odstotkov, a naj bi se zaradi sproščanja ukrepov le to dvignilo za približno deset odstotkov. V oceni širjenja epidemije so upoštevali tudi vpliv cepljenja in prebolevnikov ter kužnejši angleški sev, ki je trenutno v Sloveniji prevladujoč. Skrbi pa jih predvsem število hospitaliziranih bolnikov, pri katerih se krivulja še »noče« obrniti navzdol.

Vlada popoldan o sproščanju ukrepov

Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov se v Sloveniji trenutno nahajamo v oranžni fazi, saj je sedemdenvno povprečje okužb in število hospitaliziranih nižje od 1000. Ukrepi na ravni države sicer veljajo še za rdečo fazo, z izjemo odprtih teras lokalov, kjer velja regionalni pristop - v tistih regijah, kjer je bila pretekli teden epidemiološka slika boljša, so odprte, tam, kjer so podatki ustrezali za rdečo fazo pa ne.

O morebitnem novem sproščanju ukrepov bo vlada predvidoma odločala danes popoldan. Glede na podatke je pričakovati, da se bodo odprle meje regij, je pa vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar v ponedeljek napovedala, da bodo rdeče regije verjetno ostale zaprte. Najslabše kaže primorsko-notranjski, zasavski in savinjski regiji, medtem ko je epidemiološka slika najboljša v primorsko-notranjski regiji. Odpiranje turističnih nastanitev je predvideno za rumeno fazo, od katere pa smo še daleč.