V Sloveniji so včeraj opravili 3537 PCR testov in z njimi potrdili 718 primerov okužbe s sars-cov-2. Delež pozitivnih testov je bil 20,3 odstoten. V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko je bilo ob 22,9-odstotnem deležu pozitivnih testov potrjenih 1049 primerov okužbe, se stanje glede števila okužb še naprej izboljšuje. Sedemdnevno povprečje okužb je se je znižalo s 785 na 737 oziroma za 48.

V bolnišnicah se zdravi 649 covidnih bolnikov, tri manj kot včeraj, na intenzivni terapiji jih je 156 ali eden manj. Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 69 bolnikov, žal pa je bilo sprejetih 71, kar kaže, da se razmere v bolnišnicah še ne izboljšuje.

14-dnevna pojavnost okužb (število okužb na 100.000 prebivalcev) na ravni države znaša 586, pri čemer je epidemiološko stanje najslabše v primorsko-notranjski regiji (870,2), nad povprečjem so tudi savinjska in zasavska regijska ter jugovzhodna Slovenija. Najboljše stanje je v obalno-kraški regiji (373,1). Sedemdnevno povprečje okužb na ravni države pa znaša 245,7. Najvišje je v primorsko-notranjski regiji, višje od povprečja pa še v zasavski, savinjski, jugovzhodni Sloveniji, posavski regiji in na Gorenjskem.

Okuženi v domu v Trbovljah imajo blage simptome

Na današnji tiskovni konferenci so bili sicer v ospredju novi izbruhi okužb v domovih za starejše. Direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje Romana Martinčič je povedala, da so v Domu upokojencev Franc Salamon Trbovlje ugotovili več kot 30 okužb, vendar pa večjega pritiska na bolnišnice ne pričakujejo. »Vsi okuženi imajo le blage simptome,« je dejala.

Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je dejal, da je v trboveljskem domu starejših trenutno okuženih 28 stanovalcev, od tega jih je bilo po podatkih vodstva doma 26 dvakrat cepljenih, eden ni bil cepljen oziroma še ni prebolel covida-19, eden pa ga je že prebolel. Okužene so preselili v rdečo cono, ena je v samem domu, druga v župnišču. Kot je še povedal, je bilo v domu cepljenih ali pa so novi koronavirus že preboleli več kot 80 odstotkov stanovalcev.

Martinčičeva še nima informacije o tem, s katerim cepivom so bili cepljeni okuženi. Ob tem je dodala, da nobeno cepivo ni 100-odstotno učinkovito, vendar pa vsa preprečujejo hujši potek bolezni. Prav tako nima informacij o tem, za kateri sev novega koronavirusa gre. Ker pa se okužba hitro širi, gre po njenem mnenju za enega izmed novih sevov. Več naj bi bilo znanega v desetih dneh. Ob tem je opozorila, da »naj takšni dogodki ne bodo vzvod« za nasprotovanje cepljenju oziroma cepivom. »Moramo se zavedati, da bomo epidemijo zamejili le s cepljenjem,« je poudarila.

Po besedah Martinčičeve je pred 14 dnevi prišlo do vdora koronavirusa tudi v interni oddelek njihove bolnišnice, a so ga že zajezili. Sicer pa ne more ne potrditi ne zanikati, da je okužba prišla v dom iz trboveljske bolnišnice. V bolnišnici imajo, kot je dejala, trenutno zasedenih sedem postelj na navadnem oddelku in štiri na intenzivnem, po potrebi pa bi znova odprli še en oddelek, ki so ga ob koncu drugega vala zaprli.

V zadnjem tednu se je število okuženih povečalo

Uršič je spomnil, da so bili stanovalci in osebje domov za starejše v prvem in drugem valu največje žrtve epidemije. »Na vrhuncu, konec novembra in v začetku decembra, je bilo v domovih okuženih 1150 oskrbovancev in več kot 430 zaposlenih. Zahvaljujoč cepljenju in testiranju se je število okuženih bistveno zmanjšalo. V tednu od 5. do 11. aprila je bilo okuženih samo še devet stanovalcev in 19 zaposlenih. To je res zelo malo,« je povedal Uršič in opozoril, da je v vseh domovih za starejše po Slovenije skupaj 18.900 stanovalcev in 12.200 zaposlenih.

Kot je dejal, se je število okuženih v zadnjem tednu, od 12. do 18. aprila, znova nekoliko povečalo, med okuženimi je bilo 47 oskrbovancev in 26 zaposlenih. Po Uršičevih besedah so se okužbe pojavile v treh domovih za starejše - v Trbovljah, Domžalah in na ljubljanskih Fužinah. Medtem ko se je v Trbovljah okužilo 28 stanovalcev, jih je bilo v Domu upokojencev v Domžalah s covid-19 okuženih sedem, od tega so okužbo zaznali pri eni na novo sprejeti stanovalki. Večina je bila cepljena z dvema odmerkoma, eden je bolezen že prebolel, en pacient, ki je bil po Uršičevih besedah že prej v slabem stanju, pa je umrl.

V Domu starejših občanov Fužine v Ljubljani se je okužba pojavila v eni stanovanjski enoti z 20 oskrbovanci, okuženih jih je 11. Od teh je šest stanovalcev že bilo cepljenih z dvema odmerkoma, dva sta bila cepljena z enim odmerkom, trije pa niso bili cepljeni in niso preboleli covida-19.

Glede tega, kako so okužbe prišle v te domove, na ministrstvu nimajo podatkov. V ostalih regijah okužb v domovih ni, je povedal Uršič in dodal, da se je ministrstvo za zdravje pretekli teden že odzvalo in opozorilo domove, da je možna takojšnja premestitev bolnikov v negovalne oddelke bolnišnic. Vsi dosedanji ukrepi v domovih so po njegovih besedah še naprej v veljavi, ob upoštevanju epidemioloških ukrepov pa ostajajo tudi odprti za obiskovalce.