Predsednik švedske Zdravniške zbornice Johan Styrud je za švedsko televizijo SVT povedal, da v švedski prestolnici Stockholm vsak dan zavržejo več sto odmerkov cepiva AstraZeneca. Kot je dejal, nekateri zavrnejo cepljenje, ko izvejo, da bodo dobili odmerek AstraZenece. Ker ne uspejo dovolj hitro najti nadomestnih posameznikov, ki bi se bili pripravljeni cepiti s tem cepivom, to pa mora biti porabljeno v nekaj urah, ga morajo zavreči. Styrud je ob tem ponovil, da so koristi cepljenja v boju proti pandemiji covida-19 bistveno večje od tveganja, ter pozval ljudi, naj se cepijo.

Na Švedskem so sicer po objavi podatkov, da so se pri manjšem številu ljudi po prejemu cepiva AstraZenece pojavili krvni strdki, cepljenje s tem cepivom omejili na starejše od 65 let.

V Bolgariji z AstraZeneco ne bodo več cepili mlajših žensk

Med državami, ki so omejile cepljenje s cepivom AstraZeneca, je po novem tudi Bolgarija. Zaradi možnosti pojava krvnih strdkov kot redkega stranskega učinka ne bodo več cepili žensk, mlajših od 60 let, je v ponedeljek sporočil bolgarski minister za zdravje Kostadin Angelov. Kljub temu pa bodo tiste, ki po prvem odmerku cepiva AstraZenece niso imele resnih stranskih učinkov, morda prejele tudi drugi odmerek tega cepiva, je dejal.

Vse, ki bodo zavrnile drugi odmerek tega cepiva, bodo v drugo cepili s cepivom Pfizerja in BionTecha, je dodal. Ob tem pa opozoril, da tisti, ki so bili cepljeni le z enim odmerkom, ne bodo prejeli potrdila o cepljenju.

Po objavi Evropske agencije za zdravila (Ema), da je treba določene motnje strjevanja krvi obravnavati kot zelo redek stranski učinek cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca, je več držav omejilo cepljenje s tem cepivom. Španija in Italija bosta denimo z njim cepili le starejše od 60, Belgija pa starejše od 55 let.

V Bolgariji, ki ima 6,9 milijona prebivalcev, so doslej porabili skoraj 640.000 odmerkov cepiva proti covidu-19. Število novih okužb z novim koronavirusom v tej članici EU pada od 16. aprila, v državi pa so v zadnjih 14 dneh zabeležili 570 novih okužb na 100.000 prebivalcev.