Predsednik Uefe Aleksander Čeferin se je v včerajšnji oddaji 24ur Fokus pogovarjal o vplivih epidemije covid-19 na profesionalni nogomet, o organizaciji evropskega nogometnega prvenstva in o posledicah, ki jih bo zaradi omejitev pri treniranju mladih športnikov utrpel nogomet na srednji rok. Pogovor je med drugim nanesel tudi na aktualne teme v Sloveniji. Čeferin, ki je bil v preteklosti že javno kritičen do delovanja trenutne slovenske vlade, je tudi tokrat izpostavil nekaj točk, v katerih se ne strinja s trenutno vodilno politiko v Sloveniji.

»Komunikacija je popolnoma napačna,« je bil kritičen Čeferin. »Svojih državljanov ne smeš imeti za bedake, ki ničesar ne razumejo in samo ležijo na kavču, ampak jim je treba razložiti, kakšna je situacija in kako nameravamo iz te situacije priti.« Hkrati pravi, da je epidemija na površje marsikje naplavila le najslabše – represijo, besedno nasilje, poniževanje. »To, da je nekdo kaznovan zato, ker ima na dežniku napisano, da se ne strinja z vlado, ali pa, da je nekdo kaznovan, ker nekaj napiše na tla, je zame sramotno in je evidentni dokaz pretirane represije, ki ne more pripeljati do ničesar dobrega,« je še povedal predsednik Uefe.

Janša nad Čeferina, uporabniki twitterja pa nad Janševe laži

Njegove izjave niso ostale brez odziva. Že kmalu se je nanje prek twitterja odzval predsednik vlade Janez Janša: »No, kdo je bil zaradi tega kaznovan, g. Čeferin? Za predsednika Uefe se pa res ne spodobi, da tako debelo laže. Ime in priimek kaznovanega, prosim. Ker če bi bilo to res, gre za hudo prekoračitev pooblastil in zlorabo položaja sodišča ali inšpekcije.«

Čeferin je v svoji izjavi povzemal vsebino Dnevnikovega članka s 7. januarja 2021 Brez uporniških dežnikov ne bo svobode, v katerem protestnica Sanja Fidler opiše svojo izkušnjo na božični petek leta 2020, ko je dobila kazen zaradi »udeležbe na nenapovedanem protestnem shodu«. V policijskemu zapisniku je tedaj pisalo, da se je skupna pet oseb z dežniki, »okrašenimi z novoletnimi lučkami in transparenti«, sprehodila od Prešernovega trga do Trga republike. Na dežnikih je pisalo: vladozlom, vlada pada in odstop. Policija je v opisu dejanskega stanja z navedbo dokazov posebej izpostavila, da je imela avtorica na dežniku zapisano »Odstop«.

Na tvit predsednika vlade se je že kmalu odzvalo več uporabnikov, ki so Janševo objavo postavili na laž. Eden od njih je objavil tudi omenjeni policijski zapisnik.

Janševo ponesrečeno tvitanje

Predsednik vlade Janez Janša že dolgo dviguje prah s svojimi objavami na družbenih omrežjih. Med najbolj odmevnimi najdemo kritike novega ameriškega predsednika Joeja Bidna, podporo Donaldu Trumpu, ko je ta poskušal z lažmi in zavajanji speljati izgubljene ameriške predsedniške volitve, ter spopade z evropskimi novinarji in evroposlanci.

V zadnjih dnevih močno izstopata zgoraj navedeni lažni tvit in prav tako vsaj zavajajoči tvit v zvezi z uvrstitvijo maturantov na prednostni seznam za cepljenje. Čeprav je bila strokovna svetovalna skupina za covid-19 glede tega drugačnega mnenja kot vlada, je premier Janša tvitnil: »To seveda ne drži. Ministrstvo za zdravje je predlog za prednostno cepljenje maturantov podalo vladi ob prisotnosti vseh ključnih članov strokovne svetovalne skupine. Prav nihče mu ni nasprotoval. In če stroka misli, da je to napačna odločitev, naj predlaga spremembo.«