Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb na dan znaša 785 in je sedem manj kot dan prej. V bolnišnicah se zdravi 21 bolnikov več kot dan prej, trije več potrebujejo intenzivno zdravljenje. V nedeljo sta umrla dva bolnika več kot dan prej.

Sicer pa so v nedeljo v domačo oskrbo odpustili 14 covidnih bolnikov.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je trenutno v državi 11.883 aktivnih okužb z novim koronavirusom.

Število bolnikov v bolnišnicah še vedno narašča

Na današnji vladni novinarski konferenci o stanju glede novega koronavirusa v Sloveniji je sodelovala docentka dr. med. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

Ukrepi, ki smo jih izvajali že kažejo svoj učinek na splošni populaciji, na žalost pa še niso prišli do izraza pri osebah, ki rabijo bolnišnico zdravljenje. V bolnišnicah se stanje še vedno slabša, je uvodoma dejala Logarjeva. Pojasnila je, da so v bolnišnicah postelje za covidne bolnike zelo zasedene, čez vikend so se morali tudi kar precej usklajevati, da so zagotovili ustrezno oskrbo vsem, ki so zaradi covida-19 potrebovali bolnišnično namestitev.

Poudarila je, da v bolnišnice sprejemajo le tiste, ki v resnici potrebujejo zdravljenje - bodisi zaradi tega, ker potrebujejo dodaten kisik, ali pa se jim je poslabšalo stanje osnovne bolezni ob prebolevanju covida-19.

V nadaljevanju pa je še enkrat opozorila na vse preventivne ukrepe, ki jih je potrebno izvajati za preprečevanje širjenja okužbe. Kot najbolj pomemben ukrep je izpostavila nošnjo maske, tudi na odprtih javnih površinah. »Še posebno takrat, ko ne moremo zagotovi ustrezne varnostne razdalje,« je dejala. Zelo pomembna preventivna dejavnika sta tudi razkuževanje in umivanje rok ter prezračevanje prostora.

Še enkrat je tudi razložila razliko med samoizolacijo in karanteno. Prvo je, kadar oseba zboli in mora ostati doma; karantena je pa ukrep, s katerim se preprečuje, da bi oseba, ki je bila v stiku z okuženim, okužbo prenašala naprej. »To so ukrepi, s katerimi lahko vplivamo na to, kako se bo virus dodatno širil,« je poudarila Logarjeva.

Številne nejasnosti ob bližajoči maturi

Ker se bližajo maturitetni izpiti, imajo dijaki zaključnih letnikov veliko vprašanj, kako bodo v primeru karantene opravljali maturo. Vlada jih je sicer dala na prendostni seznam cepljenja, sicer pa je bilo po besedah vodje posvetovalne skupine Mateje Logar izdano priporočilo, da naj maturanti v primeru karantene zaradi tveganega stika opravijo PCR-testiranje 24 ur pred izpitom in če bo test negativen, bodo po posebnih pogojih lahko pisali oziroma opravljali ustni izpit mature. Logarjeva je tudi dejala, da dodatni rok za prijave na prednostno cepljenje ni potreben, saj je bilo po njenem mnenju časa dovolj.

Majhno zanimanje za cepljenje med maturanti

Zanimanje za cepljenje med približno 18 tisoč maturantkami in maturanti je minimalno. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v roku - potekel je danes opoldne - prejel povpraševanje po 2.578 odmerkih cepiva AstraZenece, ki bo namenjeno za cepljenje polnoletnih dijakinj in dijakov, za mladoletne udeležence mature pa bodo zagotovili 47 odmerkov cepiva s tehnologijo mRNA. Ponudbo za prioritetno cepljenje je tako izkoristilo manj kot 15 odstotkov mladih.

Ravnatelji osnovnih šol za samotestiranje v domačem okolju

Ravnatelji osnovnih šol so na današnji predstavitvi poteka samotestiranja na novi koronavirus za učence tretjega triletja predlagali, da bi se učenci testirali v domačem okolju in ne v šoli, je povedal predsednik združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan.

Po Pečanovih besedah so ravnatelji danes opozorili na neustreznost izvajanja testiranja v šolah in predlagali, da bi se učenci testirali doma, tudi zato, ker je do zdaj izražen interes za samotestiranje nizek, okoli petine. Kot je opozoril, to prinaša številne težave, med drugim tudi stigmatizacijo tistih, ki se bodo testirali, kot tudi tistih, ki se ne bodo.

Ravnatelji so opozorili tudi na to, da bo veliko izvedbenih problemov, ti pa se po šolah iz različnih okolij tudi precej razlikujejo. Sprašujejo se tudi, ali bo testiranje posegalo v pouk in kako bo organizirano delo, medtem ko se bodo eni testirali in drugi ne.

Pečan je še opomnil, da je pred začetkom samotestiranja v šolah treba zbrati poimenska soglasja, časa za to pa da bo zelo malo. V osnovnih šolah namreč še čakajo na okrožnico ministrstva z navodili in terminom začetka testiranja. Kdaj se bo to začelo, za zdaj še ni jasno.