Prvi predsednik superlige je postal Florentino Perez, predsednik Reala iz Madrida, tekmovanju, ki se bo začel čim prej, pa se bo pridružilo še pet klubov, so ustanovitelji superlige zapisali v sporočilo za javnost. Ob tem so dodali, da pričakujejo pogovore z Evropsko nogometno zvezo (Uefo) ter Mednarodno nogometno zvezo za izboljšanje tekmovanja in v dobrobit nogometa.

»Superliga nastaja v času, ko je pandemija močno pospešila ekonomsko nestabilnost v obstoječem evropskem nogometu. Ob tem je cilj ustanovitvenih klubov, da se iz leta v leto izboljša kvaliteta in intenzivnost evropskih tekem. Prav tako si želimo, da bi najboljši klubi in igralci med seboj odigrali večje število tekem,« so ob ustanovitvi lige še zapisali ustanovitelji.

»Pandemija je razkrila, da sta potrebna strategija in komercialni pristop za dvig vrednosti nogometnih klubov. V zadnjih mesecih smo imeli številne pogovore s predstavniki državnih institucij o prihodnosti novega evropskega tekmovanja. Klubi ustanovitelji menijo, da predstavljene rešitve ne bodo izboljšale našega finančnega položaja in prispevale k bolj kakovostnim nogometnim predstavam,« je še zapisano v sporočilu superlige.

Bayern in BVB odločno proti superligi, v njej vsaj dva francoska kluba

Vodstvo nemškega nogometnega kluba Borussia Dortmund je v izjavi za javnost sporočilo, da sta s tekmecem Bayernom iz Münchna združena v nasprotovanju novoustanovljenemu evropskemu klubskemu tekmovanju - superligi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Medtem pa viri znotraj tega tekmovanja dodajajo, da bosta v njem igrali vsaj dve francoski ekipi.

Imeni klubov nista znani, prav tako ne način, kako bo prišlo do izbire, potem ko je najbogatejši predstavnik francoskega nogometa Paris Saint-Germain že zavrnil nastopanje v superligi in podprl načrte reform lige prvakov od leta 2024 naprej.

Uefa še vedno močno proti novi ligi

Evropska nogometna zveza (Uefa) s predsednikom Aleksandrom Čeferinom je v nedeljo skupaj z vodstvi španskega, angleškega in italijanskega prvenstva izdala sporočilo za javnost, v katerem se je ostro odzvala na ustanovitev novega tekmovanja in napovedala sankcije za vpletene.

»Če se bo to zgodilo, lahko poudarimo, da bodo ne le Uefa, FA, RFEF, FIGC, Premier League, LaLiga, Serie A, ampak tudi Mednarodna nogometna zveza (Fifa) ter vse naše članice ostale enotne v prizadevanjih, da ustavijo ta cinični projekt, ki je nastal na sebičnem interesu nekaj klubov, in to v času, ko je solidarnost potrebna bolj kot kadarkoli prej,« so v skupnem sporočilu, ki ga je poslala Uefa, zapisale omenjene organizacije.

Danes se je oglasila tudi Mednarodna nogometna zveza (FIFA), ki je v sporočilu za javnost zapisala, da pričakuje dialog za rešitev krize v nogometu ter da se ne strinja s separatistično in zaprto evropsko nogometno ligo izven mednarodnih nogometnih institucij. »Fifa zagovarja enotnost svetovnega nogometa in prosi vse vpletene strani k mirnemu, konstruktivnemu in uravnoteženemu dialogu v dobro nogometu ter v skladu s solidarnostjo in 'fair playem'. Fifa bo naredila vse, kar je v njeni moči za harmonično zastopanje glavnih interesov nogometa,« je zapisala Fifa.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je medtem zatrdil še, da nogometaše, ki bodo igrali za klube v superligi, čaka prepoved igranja na evropskem in svetovnem prvenstvu.

Številke segajo v nebo

Sistem tekmovanja predvideva udeležbo 20 klubov: petnajstih ustanoviteljev ter petih, ki se bodo tekmovanju pridružili na osnovi športnih rezultatov iz pretekle sezone. Tekme bodo potekale med tednom, tako da bodo lahko klubi konec tedna tekmovali v državnih prvenstvih.

Sezona se bo začela avgusta. Ekipe bodo razdeljene v dve skupini, vsaka ekipa bo tako v prvem delu odigrala 18 tekem, torej z vsako doma in v gosteh. Prvi trije klubi se bodo neposredno uvrstili v četrtfinale, četrto in petouvrščeno pa čakata še dve dodatni tekmi. Četrtfinale in polfinale bo potekalo na dve tekmi, finale pa bo zgolj eno srečanje.

Želja vodstva superlige je ustanovitev podobnega tekmovanja tudi za ženske, je zapisano v sporočilu za javnost superlige.

Finančne številke superlige segajo v nebo. Tekmovanje naj bi na daljše obdobje ustvarilo deset milijard evrov prometa, klubi ustanovitelji si bodo v startu razdelili 3,5 milijarde evrov. Klubi bodo denar namenili razvoju infrastrukture in boju proti pandemiji. Tekmovanje bo imelo plačni limit po vzoru zaprtih severnoameriških tekmovanj v košarki, hokeju, baseballu in drugih športih.

Tudi navijači presenečeni nad novo ligo

V svetu nogometa novo ustanovljena liga ne prejema veliko odobravanja. »To se zgodi, ko v športu zavlada pohlep,« je le eden izmed komentarjev enega izmed nekdanjih legend nogometa v Angliji. Zanimive so tudi izjave navijačev. Tako sta uradni navijaški skupini klubov Arsenal in Tottenham objavili zapis, kjer sta priznali, da je klub odločitev v sodelovanju sprejel brez pogovora z navijači.

JP Morgan potrjen vlagatelj, ustanovni klubi s pravnimi sredstvi proti Fifi in Uefi

Ameriška banka JP Morgan Chase je potrdila, da bo finančni vlagatelj novoustanovljene evropske nogometne superlige, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nemška dpa pa dodaja, da so ustanovni klubi na sedež Evropske nogometne zveze (Uefa) in Mednarodne nogometne zveze (Fifa) že poslali pravni dokument v boju proti sankcijam Uefe in Fife.

Uefa potrdila reformo lige prvakov, Čeferin dvanajsterico označil za izdajalce

Uefa je ob napovedi 12 evropskih klubov, da bodo ustanovili konkurenčno tekmovanje, na današnji seji izvršnega odbora potrdila načrt za prenovo formata evropskih klubskih tekmovanj od leta 2024. Liga prvakov se bo z 32 klubov razširila na 36 klubov. Čeferin je ocenil, da gre za »razburljiv nov format, ki bo ohranil odprtost tekmovanja«. »Te spremembe ohranjajo vrednost domačih lig. To bo ostalo ključ za uvrstitev v evropska klubska tekmovanja,« je dodal Čeferin.

Na novinarski konferenci je Čeferin sicer ostro nastopil proti ustanoviteljem superlige, njihovo potezo pa označil za izdajstvo. Še posebej oster je bil do prvega moža Juventusa in sedaj že nekdanjega predsednika Združenja evropskih klubov Andrea Agnellija, za katerega je dejal, da ga je močno razočaral. »Ne bi se rad spuščal na osebno raven, vendar nisem še nikoli videl osebe, ki bi mi tako vztrajno in tolikokrat lagala kot on. Še v soboto sem govoril z njim in mi je zagotovil, da gre le za govorice. Neverjetno. Nisem vedel, da imamo v naši bližini takšne kače.«

Kot je dejal predsednik Uefe, so se že posvetovali s pravniki, klubom, ki so šli na svoje pa sedaj grozi izključitev iz vseh tekmovanj pod okriljem krovne evropske nogometne organizacije. »Njihova poteza je sramotna in jo motivira izključno pohlep. Vsi nasprotujemo njihovemu nesmiselnemu predlogu. V življenju sem doživel že marsikaj. Štiriindvajset let sem bil odvetnik in spoznal zelo različne osebe, a še nikoli takšne,« je povedal Čeferin in dodal: »Očitno je pohlep pri njih tako močan, da izpuhtijo vse človeške vrednote.«