Beloruska obveščevalna služba KGB je v petek sporočila, da je v posebni operaciji razbila »teroristično skupino«, ki je načrtovala umor predsednika in njegove družine ter organizacijo oboroženega upora, s katerim bi nasilno prevzela oblast, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lukašenko je v videu, ki ga je objavil njegov urad, sporočil, da je ruska obveščevalna služba FSB v Moskvi aretirala beloruska državljana, politologa Aleksandra Feduto in odvetnika Jurija Zenkoviča, ki ima tudi ameriško državljanstvo.

»Prijeli smo skupino, ki nam je pokazala, kako so vse načrtovali, a sem bil tiho. Nato smo odkrili delo tujih obveščevalnih služb, zelo verjetno Cie in FBI,« je zatrdil.

Rusija in ZDA teh trditev beloruskega predsednika zaenkrat nista komentirali.

Vodja beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, ki je v Litvi, je te trditve označila za provokacijo ruskih in beloruskih varnostnih služb.

V državi se medtem nadaljujejo protesti, ki so se začeli po predsedniških volitvah 9. avgusta lani, na katerih je uradno slavil Lukašenko. Belorusi zahtevajo njegov odstop in nove volitve. Policija je na proteste odgovorila z nasiljem ter prijela več deset tisoč ljudi. Lukašenko kljub sankcijam Evropske unije in ZDA vztraja na položaju.