Pogrebno bogoslužje v kapeli je vodil dekan windsorskega gradu David Conner ob navzočnosti canterburyjskega nadškofa Justina Welbyja. Conner je uvodoma povedal, da je bilo prinčevo življenje »blagoslov za vse nas«. »Navdihoval nas je s svojo neomajno zvestobo naši kraljici, služenjem narodu in Commonwealthu s svojim pogumom, trdnostjo in vero,« je dejal.

Zaradi omejitev v zvezi pandemijo covida-19 se je pogreba udeležilo zgolj 30 ljudi. Med njimi so bili vsi otroci in vnuki princa Filipa in kraljice Elizabete II. s svojimi soprogami in soprogi. Prišlo je tudi nekaj prinčevih sorodnikov iz Nemčije.

Med pogrebom so upoštevali pravila za preprečevanje širitve virusa, nosili so maske in ohranjali medsebojno razdaljo. Kraljica je sedela sama v prvi vrsti.

Pri načrtovanju slovesnosti je sodeloval tudi pokojnik, med drugim je izbral glasbo, ki jo je med bogoslužjem pel štiričlanski zbor, in besedila, ki so jih prebirali.

Pred pogrebnim bogoslužjem so ga v sprevodu pospremili njegovi najožji družinski člani, kraljica se je do kapele peljala z limuzino. Krsto so peljali z zelenim land roverjem, pri oblikovanju katerega je sodeloval tudi Filip. Ob poti ga je spremljalo okoli 730 pripadnikov britanskih oboroženih sil.

Brata še vedno sprta?

Med sprevodom je bil med princema Harryjem in Williamom njun bratranec, sin princese Anne, Peter Philips. To je v minulih dneh podžgalo ugibanja, da sta brata, ki sta se po dolgem času danes prvič skupaj pojavila v javnosti, še vedno sprta.

Vendar pa je bilo po koncu pogreba na televizijskih posnetkih videti, kako brata in Williamova soproga Kate sproščeno klepetajo ob odhodu iz kapele. Harryjeva soproga Meghan zaradi nosečnosti medtem ni pripotovala iz ZDA, kjer živi njuna družina. Po navedbah virov blizu vojvodinje sussekške si je pogreb ogledala po televiziji.

Danes se sicer na Otoku končuje tudi osemdnevno državno žalovanje, ki je nastopilo po smrti princa Filipa 9. aprila. Sodržavljani so se ga danes spomnili z minuto molka ob začetku pogreba.

Na ulicah britanskih mest so se ljudje ustavili in se sklonjenih glav poklonili princu. Čeprav so oblasti zaradi pandemije ljudem odsvetovale pot v Windsor, pa se je množica zbrala tudi v okolici tamkajšnjega gradu.

Skozi množico stekla protestnica

Po minuti molka je skozi množico stekla protestnica, ki je bila zgoraj brez, in zakričala »rešite planet«. Skušala je prebiti varnostne pregrade, a so jo policisti obvladali in vklenili.

Milijoni na Otoku in tudi drugod po svetu so si prenos pogreba ogledali po televiziji ali spletu.

Vojvoda edinburški bi junija praznoval 100. rojstni dan. Rodil se je namreč 10. junija 1921 na grškem otoku Krf kot edini sin in zadnji od petih otrok grškega in danskega princa Andrewa ter princese Alice. Z Elizabeto, ki bo prihodnji teden dopolnila 95 let, se je poročil leta 1947 in ji skoraj 74 let zvesto stal ob strani.