Toledo je bežal pred policisti po ulici. Policist, ki ga je podil, mu je ukazal, naj se ustavi in pokaže roke. Fant se je ustavil pred ograjo, se obrnil in dvignil roke, ko ga je policist ustrelil v prsi in ubil. 34-letni policist Eric Stillman je nemudoma poklical rešilca in ustreljenemu nudil prvo pomoč.

Na posnetku je vidno, da ima Toledo nekaj v roki. Policija trdi, da je to bila pištola, ki so jo našli kasneje v bližini incidenta. Odvetnica družine Adeena Weiss Ortiz je dejala, da ni pomembno, kaj je imel v roki, ker je jasno razvidno, da je ubogal ukaze policista. Odvrgel je pištolo, se obrnil in dvignil roke, nakar ga je policist ustrelil.

Županja Chicaga Lori Lightfoot je dejala, da ne vidi nobenega dokaza, da bi osnovnošolec sedmega razreda Toledo streljal na policista.

Adam Toledo je bil 29. marca skupaj z 21-letnim Rubenom Romanom, ko sta bežala pred policisti. Roman je streljal proti njim, vendar so ga ujeli živega, Toledo pa je bežal naprej. Dogajanje je posnela telesna kamera policista Stillmana in varnostne kamere v območju.

Objava videoposnetka s telesne kamere je znova razvnela strasti glede policijskega nasilja in številni lokali v Chicagu so v pričakovanju nemirov zaprli svoja vrata. Toledo je eden od najmanj 256 oseb, ki so letos v ZDA končale pod streli policistov, poroča Washington Post.

Od 29. marca je bilo nekaj manjših protestnih pohodov po Chicagu, znova pa se vrstijo pozivi k policijski reformi.