Kot je Jazbec povedal ob prejemu nagrade, je nagrada na Word Press Photo, ki velja za največji fotografski natečaj na svetu, velika potrditev za njegovo delo kot tudi priznanje za slovensko fotografijo. Mednarodna žirija je letos pregledala 74.470 fotografij 4315 fotografov iz 130 držav.

Doslej je nagrado za serijo fotografij na tem natečaju prejel le slovenski fotograf Joco Žnidaršič, ki je leta 1977 mednarodno žirijo prepričal s fotografsko pripovedjo izpod Triglava, ki mu je v kategoriji Narava prinesla tretje mesto, leta 2016 pa sta v kategoriji Ljudje prvo in drugo nagrado za posamično fotografijo osvojila slovenska fotografa Matic Zorman in Matjaž Krivic.

Jazbec je serijo nagrajenih fotografij objavil junija 2020 v reviji National Geographic Magazine, s katero sodeluje od leta 2014. Pospremljena je z besedami One way to fight climate change: Make your own glaciers (Eden izmed načinov boja proti podnebnim spremembam: Naredite si svoje ledenike). Fotografije so nastale v regiji Ladak na severu Indije, znani tudi kot Mali Tibet, kjer je vse manj snega in vse več krčenja ledenikov. Tamkajšnji kmetje zato gradijo ogromne ledene stožce, da se lahko tako poleti oskrbujejo z vodo. Te ledene stupe služijo kot vodni stolpi, v katerih je shranjena zimska talina, ki jo uporabijo za spomladansko sajenje. V vasici Gja na severu Indije v eni izmed teh stup deluje celo kavarna.

Jazbec želi s svojimi fotografijami dokumentirati domišljene rešitve in poskuse boja proti podnebnim spremembam. Med drugim je dokumentiral naraščajoče morje na Aljaski ter učinke podnebnih sprememb na Inuite na Grenlandiji. Trenutno za National Geographic pripravlja zgodbo o podnebnih spremembah v Alpah. sta