»Ugotavljam, da vlada uživa parlamentarno stabilnost in kljub epidemiji uresničuje koalicijsko pogodbo v visokem ritmu. To je bistveno zagotovilo, da bomo dosegli hitro gospodarsko okrevanje in Slovenijo ponovno postavili na noge,« je ob robu koalicijskega vrha tvitnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Marsikdo je ob tem verjetno zastrigel z ušesi, saj so se koalicijske vrste v zadnjih tednih dodobra zredčile, potem ko so poslanci Igor Zorčič, Branislav Rajić in Janja Sluga zapustili SMC in koalicijo ter s poslancem Jurijem Lepom iz DeSUS oblikovali poslansko skupino nepovezanih poslancev. A kot kaže ima koalicija s pomočjo DeSUS, SNS in narodnih skupnosti v državnem zboru vendarle dovolj glasov.

»Dogovor je, da koalicija strne vrste za ključne projekte do konca mandata. Ti projekti so ustanovitev nacionalnega demografskega sklada, sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi, debirokratizacija, davčna reforma za državljane in podjetja, poleg tega pa še sprejetje strategije digitalne oziroma pametne Slovenije,« so po koalicijskem vrhu sporočili iz stranke NSi. In dodali, da je poleg tega že spisan zakon o investicijah v slovensko zdravstvo. »Določajo se viri in višina sredstev za prepotrebne investicije v našem zdravstvu.« Koalicija se je seznanila tudi z načrtom za okrevanje in odpornost, ki ga bo vlada sprejela na zadnji aprilski seji in nato poslala evropski komisiji.

»Na prvem mestu je spodbujanje investicij in odpiranje novih delovnih mest v proizvodnji, kjer za manj razvite regije načrtujemo ukrep, po katerem bi podjetje za pet let krilo samo neto plačo, medtem ko bi bruto pokrivala država,« je napovedal Počivalšek in poudaril, da je stranka SMC v tej vladi še naprej politični partner gospodarstva. Na koalicijskem vrhu pa je bil poleg ministrske ekipe in koalicijskih poslancev v imenu poslanske skupine DeSUS prisoten tudi poslanec Robert Polnar, na povabilo, na kar se je kasneje ogorčeno odzvala poslovodeča stranke Brigita Čokl.