Z zaslišanjem prič, med drugim žrtvinih sester in najboljše prijateljice, se je danes nadaljevalo sojenje 47-letnemu Martinu Zaviršku, obtoženemu, da je 12. avgusta lani na dvorišču pred domačo hišo v Mali Račni ženo Natašo polil z bencinom in žagal. Dva tedna pozneje je 44-letnica poškodbam podlegla. Umoril naj bi jo iz brezobzirnega maščevanja, ker ga je nameravala zapustiti zaradi drugega moškega. »Kaj mi je rekla glede svojega zakona? Potožila je, da mora veliko početi sama. Služba, delo doma, to jo je obremenjevalo. Pa rekla mi je, da bi morala po vseh teh letih skupnega zakona Martinu še vedno vsak dan tudi po desetkrat na dan reči ljubim te, rada te imam. Rekla je, da ne more več, da to ni v redu. In da jo vse skupaj bremeni,« je pričala Natašina najboljša prijateljica.

Družina kot v filmu

Nataša ji je priznala, da ima drugega. »Rekla je, da je našla nekoga in da je ob njem srečna. Potem pa tudi, da bo s prijateljem prekinila in reševala stvari doma. Nato o tem nisva več govorili,« je še dejala prijateljica. Po njenih besedah je Nataša spoštovala obtoženega kot očeta in moža. Na vprašanje, ali je kdaj izrecno rekla, da ga bo zapustila in odšla, je odvrnila, da nikoli. In da ne bi mogla zapustiti otrok, ker so ji bili sveti. »Rekla mi je tudi, da je Martin ne bi nikoli izpustil,« je dodala.

Isti stavek, da je torej Martin ne bi nikoli izpustil, je izrekla tudi sestrama. »Žal mi je, ker je nisem vprašala, kaj je želela s tem povedati,« je sodnemu senatu povedala mlajša, ki ni vedela, da ima Nataša drugega. »Navzven ni bilo opaziti, da bi bilo med njo in Martinom kaj narobe. Meni so se zdeli popolna družina, kot v filmu. Skoraj sem ji malo zavidala – saj veste, kakšne smo ženske. Ob obletnicah in praznikih je bil pozoren, kupoval ji je rožice. Je bila pa zaradi službe pogosto utrujena, veliko je delala. Imela sem tudi občutek, da je Martin ljubosumen, to mi je večkrat omenila,« je izjavila.

»On je narcis«

»Večkrat je potarnala zaradi njegovega ljubosumja, zaradi tega jo je 'psihiral'. Nekoč je povedala, da je ob prihodu domov srečala soseda in sta malo poklepetala ter da so bili potem doma izbruhi ljubosumja. Večkrat je tudi rekla, da je ne bo nikoli izpustil. Nisem pa vedela, da ga želi zapustiti,« je opisovala druga sestra, ki je za Natašinega prijatelja prav tako izvedela šele po tragediji. Zdaj se spomni, da je Nataša v zadnjem letu večkrat zvenela žalostno, a se je vedno izgovarjala na službo. Tudi na praznovanju rojstnega dne mlajše sestre je bila zelo obupana, brez energije. A tudi takrat je krivila službo. »Po moje je ves čas manipuliral z njo, a se tega ni zavedala. Ko se je zavedela, pa je morala 'iti',« je dejala. »On je narcis. Videti je bilo, kot da jo ima zelo rad. A ona ga je morala vseskozi božati, hvaliti za vse, kar je naredil…« je pričala. Glede Nataše pa, da je bila zelo lepa, ne le navzven, pač pa tudi navznoter. »Nikogar na svetu ne bi prizadela. Ljudje so jo imeli radi. Bila je zelo skrbna mama, skrbela je za šolo, zdravnike, gospodinjstvo, hišo.«

V branje so ji dali tudi pismo, ki ga je Nataša septembra 2017 napisala obtoženemu in ga je v sodni spis vložila obramba. Med drugim je zapisala, da ga ima neizmerno rada in da ga ljubi ter da ve, da mu z njo ni bilo vedno rožnato. Da si želi, da za vedno ostane njen, ona pa njegova. Pa tudi, da noče, da misli, da mu ni »pripadna«, če se kdaj posveča tudi drugim stvarem, in da to potrebuje. »Mislim, da se je kako leto in pol pred smrtjo začela zavedati situacije,« je dejala sestra. In da je imela Nataša moža zelo rada, sicer ne bi vztrajala z njim. A da je potem očitno ugotovila, da ji ne daje tega, kar potrebuje.