Domačinka Mojca Milone je na videokonferenci, ki sta jo organizirala Regijska razvojna agencija Severne Primorske in Konzorcij za les Severne Primorske, tako ocenila, da »je nemogoče, da tega, kar se zadnje čase dogaja v Trnovskem gozdu, nihče ne opazi«.

Že pred petimi leti so po njenih besedah opazili goloseke na zasebnih parcelah, ki pa so se zdaj razširili in pomaknili tudi višje.

Trenutno 23 delovišč

Novogoriška mestna svetnica Tanja Vončina je spomnila, da je Trnovski gozd v preteklosti dal preživetje in zaposlitev domačinom, da pa to, kar se zdaj dogaja z njim, »presega vse meje zdravega razuma«. Ob tem je opozorila na katastrofalne posledice tako obsežne sečnje – nekatere se izvajajo na komaj deset let starem delu gozda – za obnavljanje gozda.

Vodja tolminske območne enote zavoda za gozdove Edo Kozorog je trditve, da se v Trnovskem gozdu dogaja izjemna sečnja, podkrepil s konkretnimi podatki. Na območju je tako odprtih 23 delovišč, dinamika sečenj pa se je v zadnjih dveh letih v primerjavi z letom 2018 potrojila na okoli 70.000 bruto kubičnih metrov lesa na leto. sta