Predsednica SAB Alenka Bratušek je na današnji tiskovni konferenci opozorila, da je država za dodatke zaposlenim za delo v epidemiji v enem letu namenila kar pol milijarde evrov. »Prav je, da država pomaga ljudem in gospodarstvu, je pa popolnoma nesprejemljivo, da so se dodatki izplačevali tako kot so se,« je dejala, ob tem pa spomnila na zgodovinsko visok javni dolg..

Medtem ko so zdravniki, tudi tisti, ki niso delali z okuženimi ali bolnimi pacienti, po njenih besedah prejemali po tisoč evrov dodatka, nekdo celo 8000 evrov, pa so zaposlenim v domovih za starejše za delo v rdeči oziroma sivi coni namenili le po 1,4 evra bruto na uro. »Če so ves mesec skrbeli za okužene in bolne, so za 180 ur dela prejeli zgolj 250 evrov,« je opozorila Bratuškova.

Visoke dodatke so prejemali tudi na posameznih ministrstvih. Tako je nekdo v kabinetu ministrstva za obrambo prejel decembra lani 1528 evrov dodatka, nekdo na ministrstvu za notranje zadeve pa 1150 evrov. Po drugi strani pa je v gospodarstvu znašal dodatek zgolj 200 evrov, pa še to le v primeru, če delavčeva plača ni bila višja od dvakratnika minimalne plače, je opozorila.

Višja plača, višji dodatki

»Razlike v dodatkih so prevelike, razlog zanje pa v tem, da se dodatki izplačujejo v odstotkih, kar pomeni, da bistveno več dobijo tisti z višjimi plačami, ne pa v nominalnih zneskih. V Nemčiji denimo so zdravniki prejeli le 500 evrov dodatka, in to za celo leto,« je opozorila Bratuškova in dodala, da je šlo v Sloveniji za enormna izplačila. »če bi jih razdelili med vse zaposlene, bi vsak zaposleni prejel 500 evrov, vsak upokojenec pa 800 evrov.

V SAB predlagajo, da se javno pokažejo podatki o izplačilih dodatkov v javnem sektorju in ugotovi, ali je kje šlo za izkoriščanje, nato pa da se uredi izplačevanje dodatkov v javnem sektorju na način, kot je v gospodarstvu, torej za vse enak znesek. »Naj bo zdravnik, medicinska sestra, bolničar, čistilka, vsi so enako ogroženi in je neprimerno, da so tako velike razlike,« je dejala Bratuškova.

Predlagajo sklep, da se je komisija za nadzor javnih financ seznanila z izplačevanjem dodatkov javnim uslužbencem v času epidemije covida-19 in ugotovila, da izplačila niso bila pravična glede na zaposlene v zdravstvu in DSO z neposrednim stikom z bolniki s covidom-19 v t. i. rdečih conah, ter da vladi predlaga, naj izplačevanje uredi sistemsko in na pravičen način.