V Sloveniji so v sredo ob opravljenih 4278 PCR testiranjih potrdili 891 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je znašal 20,8 odstotka. V primerjavi s torkom je bilo potrjeno 342 manj okužb, delež pozitivnih testov pa se je znižal za 2,4 odstotne točke. Še večji napredek je v primerjavi s podatki izpred tedna dni, ko je bilo pozitivnih kar 1527 testov. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je umrlo pet bolnikov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je padlo na 931, kar je bistveno manj kot v torek, ko je znašalo 1021. 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je 616. Najslabša statistika je v Primorsko-notranjski regiji, kjer je 14 dnevno povprečje 813,7, sledi ji Savinjska regija s 792.

V bolnišnicah se danes zdravi 624 pacientov, dva več kot včeraj, 150 ali štirje manj jih potrebuje intenzivno nego. Država se s sedemdnevnim povprečjem in številom hospitaliziranih covidnih bolnikov tako znova uvršča v oranžno fazo. »Vse skupaj očitno kaže na uspešen lockdown v času velikonočnih praznikov,« je na današnji novinarski konferenci dejal direktor Ukoma Uroš Urbanija.

S ponedeljkom v 8 regijah spet strežba na terasah

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvi Simon Zajc je spomnil na včerajšnjo odločitev vlade, po kateri, bo s ponedeljkom v goriški, gorenjski, obalno-kraški, pomurski, posavski, podravski, koroški in zasavski regiji od 7. do 19. ure spet dovoljena strežba na terasah in vrtovih. Glede osrednjeslovenske regije, kateri se je oranžna faza izmuznila le za las, pa je dejal, da je mejo pač treba nekje postaviti.

Po Zajčevih besedah se bo pri odprtju teras zahtevalo strogo upoštevanje higienskih navodil NIJZ. Za mizo bodo lahko največ štiri osebe, za katere pa ne bo nujno. da so iz istega gospodinjstva. Med njimi bo moralo biti vsaj meter in pol razdalje, med robovi miz pa vsaj tri metre.

»Tako gostinci kot tudi državljani bomo nekoliko lažje zadihali,« je povedal Zajc, in dodal, da o odpiranju gostinskih lokalov po italijanskem vzoru (kjer je ob spoštovanju določenih pogojev dovoljena strežba tudi v zaprtih prostorih prostorih lokalov) na vladi (še) niso razmišljali.

Angleški sev povsem izpodrinil prejšnjo različico

Po ugotovitvah nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je angleška različica novega koronavirusa zdaj tudi uradno najbolj razširjena v Sloveniji. Njen delež je v zadnjem tednu zrasel za 25 odstotkov in predstavlja že 70,7 odstotka ugotovljenih primerov. Različica, ki je bila doslej najbolj razširjena, predstavlja le še 26,9-odstotni, je pojasnila direktorica laboratorija Tjaša Žohar Čretnik. Po njeni oceni »angleška različica tako hitro napreduje, da bo verjetno v tednu ali 14 dneh v celoti izpodrinila prej prevladujočo različico.«

Čeprav delež angleške različice prevladuje že po vseh slovenskih regijah, je za Žohar Čretnikovo razveseljujoče dejstvo, da se zadnje tri tedne pojavljanje angleške različice giblje linearno in torej ne gre za strmo eksponentno rast, kot je še kazalo na v devetem tednu leta.

Ostale variante virusa se sicer ne širijo več. »Nigerijska različica je porasla le za en odstotek, število južnoafriške različice je ostalo enako, brazilske različice virusa od 8. tedna nismo več zaznali. Smo pa prejšnji teden našli novo različico, ki poseduje nekatere kritične mutacije, vendar ne najbolj pomembne,« je povedala Žohar Čretnikova in dodala, da je število vseh različic poraslo s 63 na 68. Ob tem je navedla, da so zaznali že kar 90 primerov suma na ponovno okužbo oziroma okužbo po cepljenju.

Neskladnosti v sedmih cepilnih centrih

Zdravstveni inšpektorat je v minulem tednu ugotovil neskladnosti v sedmih cepilnih centrih. Kot je dejala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je šlo predvsem za izvajanje cepljenja v nasprotju s strategijo oziroma za napake pri vodenju čakalnih seznamov.

V tednu od 5. do 11. aprila so inšpektorji opravili 172 nadzorov, od tega 171 rednih in enega izrednega. Nadzori so obsegali pregled cepilnih čakalnih seznamov, pregled dnevnih cepilnih seznamov, njihovo realizacijo oziroma dejansko izvedbo cepljenja in poročanje o cepljenju v elektronski register cepljenih oseb. Preverjali so tudi, ali cepilni centri aktivno vabijo ljudi na cepljenje in ugotovili, da to izvaja 27 od 61 cepilnih centrov.

Neskladnosti so ugotovili v sedmih cepilnih centrih, in sicer v zdravstvenih domovih Cerknica, Ajdovščina, Koper, Ravne na Koroškem, Domžale, Trbovlje in Ivančna Gorica. Vsem naštetim zdravstvenim domovom so inšpektorji izrekli opozorila z rokom odprave nepravilnosti. Dva postopka, ki so ju uvedli v Zdravstvenem domu Ljubljana na podlagi prijave, sta še v teku. Prav tako je v teku še šest postopkov, ki se nanašajo na obdobje pred 1. aprilom.

Vsi inšpektorati so od 5. do 11. aprila opravili skupno 4206 nadzorov. Inšpektorji so izrekli 15 prekrškovnih sankcij, 300 opozoril in 163 upravnih ukrepov, je navedla Potza. Zdravstveni inšpektorat je opravil 807 nadzorov ter izrekel štiri prekrškovne sankcije po zakonu o prekrških in 71 opozoril.

Na področju gostinstva je bilo opravljenih 79 nadzorov prevzemnih mest, inšpektorji so izrekli dve prekrškovni sankciji in 19 opozoril. Na področju storitvenih dejavnosti so opravili 233 nadzorov in izrekli dve prekrškovni sankciji. Na zunanjih javnih površinah je bilo v preteklem tednu pri 279 opravljenih nadzorih izrečenih 40 opozoril po zakonu o prekrških. V večstanovanjskih stavbah pa je bilo opravljenih 44 nadzorov, nepravilnosti pa inšpektorji niso ugotovili, je še povedala Potza.

Policija je v treh tednih, od 25. marca do 14. aprila, nadzore nad spoštovanjem vladnih ukrepov opravila na 45.143 krajih. V zadnjem tednu, med 8. in 14. aprilom, so največ ukrepov izvedli na območju Policijske uprave Ljubljana, in sicer 993, ter izrekli 57 glob. Na območju Celja so izvedli 382 ukrepov in izrekli 32 glob, na območju Maribora pa je bilo 220 ukrepov in 53 glob. Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je ob tem poudaril, da skušajo policisti upoštevanje odlokov doseči z najmilejšimi ukrepi, kar dokazuje tudi to, da v več kot 85 odstotkih kršiteljem izrečejo zgolj opozorilo.

V zadnjih treh tednih je policija na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah na naši notranji meji osebam izdala skupaj 9950 potrdil o napotitvi v karanteno na domu. Največ napotitev v karanteno na domu so policisti izdali na meji s Hrvaško, in sicer 1940. 175 so jih izdali na meji z Avstrijo, 21 na meji z Italijo in 48 na meji z Madžarsko. Še 65 napotitev v karanteno na domu pa so izdali potnikom, ki so prispeli na brniško letališče.