Edinburški vojvoda, ki sta ga od stoletnice ločila dva meseca, si ni želel »cirkusa« okrog svojega pogreba, vendar je malo verjetno, da bi v normalnih časih njegovi želji popolnoma ustregli. Gotovo bi mu pripravili velik javni pogreb, na katerem bi se trlo kronanih glav in vodilnih politikov z vsega sveta. Pandemija je tako na neki način poskrbela za izpolnitev njegove želje, saj so zaradi nje pripravili majhen ceremonialni družinski pogreb, na katerem ne bo niti njegovih desetih pravnukov, ker si ni želel, da bi »tekali sem in tja«. Edini politik, ki so ga povabili, je premier Boris Johnson, pa se je udeležbi odpovedal, da bi se ga lahko udeležil en član kraljeve družine več.

Na zadnjo pot s svojim prirejenim land roverjem

Johnson je med nastopom v parlamentu omenil posebnost prinčevega slovesa. »Primerno je, da bodo edinburškega vojvodo v soboto prepeljali na zadnje počivališče v land roverju, ki ga je sam preoblikoval. Bil je predvsem praktičen človek, ki je našel pot za to, da je nekaj zelo tradicionalnega – pa naj je bil to stroj ali naša velika narodna ustanova (monarhija) – s svojo iznajdljivostjo izboljšal in prilagodil 20. in 21. stoletju,« je dejal premier.

Med osemdnevnim britanskim žalovanjem, ki se bo končalo v soboto, smo veliko slišali in brali o tem, da je bil ravno princ v nasprotju s tradiciji zvesto soprogo – kraljico, s katero sta bila poročena več kot 73 let, tisti, ki je posodabljal monarhijo in kraljevo družino, zlasti v poznih 60. in na začetku 70. let, ko se je Velika Britanija hitro spreminjala, monarhija in kraljeva družina pa ne.

Slovo od princa, ki ga bodo prenašali BBC in druge velike televizijske hiše, se bo začelo ob 15.40 po slovenskem času, ko bodo njegovo krsto na enem koncu gradu Windsor položili v land rover in prepeljali na drugi konec do kapele svetega Jurija. Tam bo pogrebna maša, pred katero bo po vsej državi minuta molka v prinčev spomin.

Oči uprte v Harryja, Williama in Charlesa

Za vozilom bodo korakali prestolonaslednik Charles in drugi princi, med njimi Harry, ki se je začasno vrnil, a brez žene Meghan, ker ji je zdravnik zaradi že kar visoke nosečnosti odsvetoval polet. Zaradi njune razvpite osamosvojitve, ki jo je kraljeva družina spremenila v izobčenje, v domovini ni bil že več kot leto dni.

Kraljica se bo ločeno pripeljala v kapelo, kjer bo Filip tudi pokopan. Med pogrebom, ki bo prva priložnost za spravo kraljeve družine s Harryjem in Meghan ali vsaj prve korake v tej smeri, bodo številne oči zazrte vanj in njegovega starejšega brata Williama ter očeta Charlesa, ki naj ne bi več govorila z njim. Kar bodo zaradi razkola v družini doživljali med pogrebom, bodo lažje skrili, saj bodo vsi nosili maske. Morda celo kraljica. Pred pogrebom naj se Harry, ki je moral zaradi pandemije po prihodu iz Kalifornije v samoizolacijo, ne bi srečal z nobenim članom družine razen s princeso Eugenie, ki so ji začasno dali v uporabo Frogmore cottage, nekdanji Harryjev dom v Windsorju.

Dedek je bil mojster žara in legendarni šaljivec

Na spravo ne kaže, kar je soditi že po tem, kar sta ta teden o dedku Filipu napisala mlada princa. William je sporočil, da bo večno hvaležen, ker je njegova žena tako dolgo poznala njegovega starega očeta, in da bodo njegovi otroci imeli posebne spomine na svojega pradeda. Kot bi hotel reči, da je Harry ženo Meghan in sina Archieja prikrajšal za druženje s starim očetom v zadnjem letu njegovega življenja. Bolj čustveni Harry se je omejil na svoje spomine in dvakrat napisal, da je princ Filip bil in ostal samosvoj do konca. »Bil je moj dedek, mojster žara in legendarni šaljivec, ki je ostal zabavno drzen do konca. Zdaj bi nam vsem skupaj, s pivom v roki, rekel, dajte no, gremo naprej,« je napisal Harry, ki naj bi nameraval takoj po pogrebu pohiteti nazaj v Ameriko. Sprava je še daleč, a nemogoče si je zamisliti, da se Harry ne bi srečal vsaj s kraljico, svojo zdaj ovdovelo babico.