Kot so napovedale javnomnenjske raziskave, bo zaradi velikega števila kandidatov za predsedniški stolček, dolgoletne politične krize in naveličanih volilcev potreben drugi krog. Niso pa napovedale, da bo največ glasov dobil politični obstranec Pedro Castillo Terrones, kandidat stranke Svobodni Peru. 51-letni učitelj in sindikalist s podeželja severne pokrajine Cajamarca je prejel največ, 19,2 odstotka glasov. Njegova tekmica bo 45-letna Keiko Fujimori, vodja desne stranke Popularna sila, ki je osvojila 13,3 odstotka glasov. Ankete ji drugega kroga niso napovedovale.

S kemičnim svinčnikom po zmago

Castillo se je odločil izzvati politično elito v Limi, od koder izhaja večina dosedanjih državnih poglavarjev in kjer se odloča o usodi države. S kemičnim svinčnikom kot simbolom svoje volilne kampanje je nastopal v notranjosti države in zbral največ podpore v osrednji in južnih pokrajinah, ki so najbolj zapostavljeni predeli države, predvsem pa v svoji rodni Cajamarci, ki je andska pokrajina in ena najrevnejših v Peruju. V Limi, kjer živi okoli četrtina od 32,5 milijona prebivalcev, je njegova stranka dobila pičlih pet odstotkov, medtem ko so desne stranke v glavnem mestu skupaj zbrale okoli 50 odstotkov glasov.

S politiko se je Castillo začel ukvarjati leta 2005, bolj viden pa je postal leta 2017, ko je iz Cajamarce vodil stavke in protestne shode učiteljev z zahtevo po dostojnejši plači. Ti protesti s stavkami so trajali kar 75 dni. Sam se opredeljuje za marksističnega levičarja, nekateri mediji ga označujejo za skrajnega levičarja, a glede nekaterih družbenih vprašanj zagovarja konservativne ideje. Na družbenem in gospodarskem področju se zavzema za nacionalizacijo rudnikov, povečanje proračunov za javno zdravstvo in šolstvo, gradnjo infrastrukture, trajnostni razvoj, pravico do dela in socialnega zavarovanja, na političnem področju pa za sprejetje nove ustave, ukinitev ustavnega sodišča in politične imunitete. Na drugi strani pa tako kot Fujimorijeva in desne stranke odločno nasprotuje splavu, enakosti spolov in pravicam LGTBI.

Pomilostila bi očeta

Njegova protikandidatka Keiko Fujimori je starejša hči nekdanjega perujskega predsednika Alberta Fujimorija (1990–2000), ki prestaja 25-letno zaporno kazen zaradi kršitev človekovih pravic in korupcije. Keiko Fujimori v Peruju že dolgo velja za eno osrednjih figur političnega dogajanja. Pripisujejo ji tudi krivdo za politično in institucionalno krizo v državi. Gre za desno konzervativno političarko, ki se bo še tretjič potegovala za predsedniški položaj v drugem krogu. Leta 2011 jo je premagal predsednik Ollanta Humala, leta 2016 pa za 0,2 odstotne točke Pedro Pablo Kuczynski. V nedeljo je sicer dobila le slabo tretjino podpore iz prvega kroga leta 2016.

Njena volilna kampanja je bila doslej omejena, ker je bila leto in pol v priporu in ni smela potovati. Tako je odločilo pravosodje, ki jo je obtožilo prejema treh milijonov dolarjev podkupnine od brazilskega gradbenega podjetja Odebrecht. Njen politični program je enostaven: deregulacija celotnega sistema, svobodna tržna konkurenca in pomilostitev njenega očeta.

Drugi krog volitev bo 6. junija, zmago pa bo slavil verjetno tisti od obeh populistov, ki bo vzbujal najmanj negotovosti in strahu pri srednjem sloju, najsi bo levi ali desni.