Predsednik Zeman »je v skladu z ustavo odstavil Tomaša Petrička«, so sporočili iz urada predsednika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekdanjega vodjo čeških socialnih demokratov Zemana je razjezilo Petričkovo nasprotovanje morebitnemu sodelovanju Rusije pri gradnji nove enote češke jedrske elektrarne in uporabi ruskega cepiva Sputnik V pred odobritvijo na ravni EU. Zeman namreč velja za naklonjenega ruskim stališčem.

»Varnost in zdravje državljanov sta na prvem mestu,« je glede tega danes dejal Petriček, ki velja za proevropskega politika. Odstavitev je označil za »politično odločitev«.

Zdaj že nekdanji zunanji minister se je sprl tudi z vodjo svoje stranke Hamačkom, s katerim sta se minuli konec tedna na kongresu pomerila v bitki za vodenje socialnih demokratov. Petriček je izgubil, nakar je Hamaček predlagal njegovo odstavitev. Dejal je, da mora stranka pred oktobrskimi parlamentarnimi volitvami »govoriti z enim glasom«.

Zadnje ankete sicer stranki, ki je trenutno v koaliciji s populistično stranko ANO premierja Andreja Babiša, kažejo, da bi lahko ostala celo zunaj parlamenta.

Hamaček, ki je sicer notranji minister, bo začasno vodil tudi zunanje ministrstvo. Pričakuje, da bo ta položaj prevzel minister za kulturo Lubomir Zaoralek, ki je zunanje ministrstvo vodil že med letoma 2013 in 2017.