Vse do včeraj je Markus Söder na novinarska vprašanja o tem, ali namerava spričo ugodnih javnomnenjskih napovedi na jesenskih parlamentarnih volitvah nastopiti kot kanclerski kandidat za sestrsko zvezo krščanskih demokratov in bavarske Krščanskosocialne unije (CDU/CSU), odgovarjal, da namerava ostati v Münchnu. Na tiskovni konferenci, ki je sledila včerajšnji klavzuri obeh strank v Berlinu, pa sta tako predsednik CDU Armin Laschet kot predsedujoči CSU Markus Söder napovedala, da se potegujeta za kandidaturo in da se bodo o tem, kdo iz unije se bo potegoval za nasledstvo kanclerke Angele Merkel, »složno« odločili najkasneje do binkoštev.

Söder je ob tem poudaril, da se v kanclersko bitko spušča le, če ga bodo pri tem čim širše podpirali tudi iz precej večje Krščanskodemokratske unije, ki ji od januarja predseduje Armin Laschet, češ da je iz sestrske stranke prejel že več temu naklonjenih pozivov. Ozadje včerajšnje izjave utegnejo biti čedalje glasnejši pozivi, tudi iz vrst CDU, da je treba »kadrovska vprašanja« kar najhitreje rešiti. Ministrski predsednik Hessna Volker Bouffier (CDU) je opozoril, da nima smisla čakati na odločitev še štiri tedne in upati na »binkoštni čudež«. Poleg tega je 50 poslancev unije v zveznem parlamentu zahtevalo, da jih vključijo v razpravo pred končno odločitvijo.

Merklovi Söder ni pogodu

Nemški mediji poročajo, da bi se ta lahko zgodila že danes na seji vodstva CDU ali pa na jutrišnji seji poslanskega kluba. Vsekakor je Söder že večkrat dal vedeti, da bi ga morali iz sestrske stranke CDU povabiti h kandidaturi. Kljub temu vsaj javno ni videti posebej vplivnih podpornikov kandidaturi Söderja iz vrst krščanskih demokratov. Kanclerka Angela Merkel, kot vse kaže, ni naklonjena temu, da bi se za njenega naslednika potegoval bavarski ministrski predsednik, tudi Laschetov nekdanji tekmec za predsedniško mesto na čelu stranke Friedrich Merz, ki ga podpira konservativna struja CDU, nasprotuje temu, da bi kanclerskega kandidata postavili iz precej manjše Krščanskosocialne unije.

A v prid Söderju govorijo javnomnenjske raziskave, ki mu pripisujejo bistveno več zaupanja volilcev kot Laschetu in menijo, da je bavarski ministrski predsednik bolj primeren za vodenje države kot njegov kolega iz Severnega Porenja - Vestfalije. Te so, kot pišejo nemški mediji, spodbudile že marsikoga iz vrst krščanskih demokratov, da podpre Söderja, saj se bojijo, da bi unija na jesenskih parlamentarnih volitvah lahko celo ostala brez možnosti za sestavo vlade.