EV6 je ime povsem električnemu avtomobilu korejske znamke Kia. Oblikovno gre za atraktivnega križanca, ki so ga izdelali v skladu s Kiino novo oblikovalsko filozofijo »združeni kontrasti«. Prav tako gre za prvo vozilo, ki so ga naredili na znamkini novi namenski platformi za baterijska električna vozila. Model EV6 bodo proizvajali v Južni Koreji, prodaja na izbranih globalnih trgih se začne v drugi polovici letošnjega leta, na nekaterih trgih (jasno, na slovenskem še ne) pa so možne spletne rezervacije že od 30. marca.

3

različice nove kie EV6 bodo na voljo. Osnovna EV6, EV6 GT line in EV6 GT. Slednja bo na voljo le s štirikolesnim pogonom, prvi dve pa bodisi z dvokolesnim bodisi s štirikolesnim. EV6 GT ob tem ponuja dva elektromotorja s skupno močjo kar 430 kW (585 KM), ki avto do stotice pospešijo v vsega 3,5 sekunde in dosežejo najvišjo hitrost 260 km/h.

510 km

je doseg kie EV6 z zmogljivejšo baterijo (77,4 kWh), zelo hitro polnjenje ji omogoča, da se od 10 do 80 odstotkov napolni v 18 minutah.

Ljudi najprej pritegne zunanjost vozil, a se na koncu zaljubijo v notranjost, kjer preživijo večino svojega časa. Zato je bilo za nas oblikovanje navdihujoče notranjosti EV6 najpomembnejše. Verjamemo, da lahko EV6 navdihuje stranke, da sprostijo svojo ustvarjalnost.

Jochen Paesen, podpredsednik notranjega oblikovanja pri Kii

4,68 m

je dolžinska mera nove kie EV6, ki v širino meri 1,88 metra in v višino 1,55 metra. Medosna razdalja je 2,9 metra.

520 l

znaša osnovna prostornina prtljažnika pri novi kii EV6. Avto ima ob tem spredaj pod motornim pokrovom pri dvokolesno gnanih različicah dodatnih 52 litrov prostora za shranjevanje, pri štirikolesno gnanih pa 20 litrov.

111

plastenkam za vodo je enakovreden prihranek zaradi robustne tkanine, narejene iz predelane plastike, ki jo uporabljajo pri sedežih.