Valencia ali Zenit St. Peterburg? To je še edino odprto vprašanje v zvezi s potniki v četrtfinale košarkarske evrolige za sezono 2020/21. Redni del precej kaotične sezone, polne prestavljanja tekem zaradi znanih težav z epidemijo, sezone, v kateri je bolj kot v kateri koli doslej vlogo odigral tudi faktor sreče, saj trenerji nikdar niso vedeli, kdaj bodo primorani tekme odigrati z zdesetkanim moštvom, je namreč večina od 18 klubov že zaključila. Tako tudi Valencia slovenskega košarkarja Klemna Prepeliča, ki z Zenitom o zadnjem potniku v četrtfinale torej ne bo obračunala na medsebojni tekmi, temveč bo stiskala pesti, da bi rusko moštvo danes presenetil že odpisani Panathinaikos.

Če namreč na zaostali tekmi 6. kroga nocoj pred domačimi gledalci (da, ti so v Rusiji na tekmah lahko prisotni v kar velikem številu) Zenit zmaga, si bo s tem zagotovil zadnjo vstopnico za četrtfinale, če bi v nasprotju s pričakovanji uspelo nemotiviranim Atenčanom, ki jih nato v sredo čaka še ena tekma za »čast in slavo« v Moskvi proti CSKA, pa bi v izločilne boje napredovala Valencia. V vsakem primeru pa nihče od omenjenih višje od osmega mesta ne more, kar pomeni, da ga v četrtfinalu, v katerem bodo igrali na tri zmage in ki se začne v torek, 20. aprila, čaka dvoboj s prvouvrščenim klubom rednega dela Barcelono.

Vrnitev Pauja Gasola

Čeprav je katalonski ponos na prvem mestu preživel večino rednega dela (22 krogov, od tega 14 zadnjih), ta slike glede favoritov ni pretirano izkristaliziral. Če denimo Zenit danes premaga Panathinaikos, bo razlika med prvim in osmim moštvom vsega štiri zmage, kar priča o izjemni izenačenosti pri vrhu. Tako je tudi nemogoče izpostaviti favorite, saj večinoma prazne tribune v večji meri izničijo prednost domačega igrišča. Je pa Barcelona vseeno poskrbela za eno najodmevnejših potez, ko se je pred kratkim k njej vrnil superzvezdnik Pau Gasol. »Izredno sem vesel, da je nazaj. To je izjemna novica za naš klub, že takoj smo lahko videli, da še vedno lahko igra na najvišji ravni. Redni del sezone smo že pozabili, zdaj se moramo pripraviti na izločilne boje evrolige, ki je za naš klub izjemnega pomena,« je po zadnjem krogu in porazu proti Bayernu povedal trener Barcelone Šarunas Jasikevičius.

Prav Bayern je pod vodstvom Andree Trinchierija, tudi s prispevkom slovenskega košarkarja Žana Marka Šiška, eno prijetnejših presenečenj sezone, saj se je prvič v zgodovini kluba uvrstil v četrtfinale. Ko omenjamo trenerje, pa seveda ne moremo niti mimo »zlatega« slovenskega selektorja Igorja Kokoškova, ki je s Fenerbahčejem (njegov pomočnik je tudi še en nekdanji slovenski selektor Rado Trifunović) sezono začel zelo slabo, ko se je moštvo sestavilo in so se vrnili vsi nosilci, pa je začelo kazati izjemne predstave in na zadnjih 19 tekmah doseglo 15 zmag, vmes tudi deset v nizu, ter zasedlo sedmo mesto.

Liga ABA izgublja ugled

Pa slovenski košarkarji? Dva smo že omenili: Žan Mark Šiško je z Bayernom redni del končal na šestem mestu in ga v četrtfinalu čaka dvoboj z Milanom, na svojih 27 tekmah pa je v povprečju igral po dobrih 16 minut, v katerih je dosegal po 4,1 točke in 3,3 asistence, medtem ko je Klemen Prepelič na 32 tekmah pri Valencii v dobrih 20 minutah na tekmo dosegal po 12,1 točke, s čimer je bil tudi najboljši strelec svojega moštva, in 2,8 asistence. Tretji slovenski košarkar med evropsko elito Zoran Dragić je evroligaško sezono medtem že zaključil, saj je njegova Baskonia zasedla 10. mesto, Dragić pa je na 33 tekmah v povprečju igral po 18 minut in dosegal po 8,5 točke.

Omeniti velja še eno bledo sezono edinega predstavnika lige ABA, tokrat Crvene zvezde, ki se ji je verjetno bolj kot kateremu koli drugemu moštvu poznalo igranje pred praznimi tribunami. Z le desetimi zmagami so Beograjčani zasedli predzadnje mesto, s tem pa se znova odpira vprašanje, koliko časa bo evroliga še »tolerirala« klube iz nekdaj ene najmočnejših lig v Evropi, ki danes nima več zagotovljene neposredne uvrstitve, je pa na prioritetnem seznamu pri povabilih. Dodatno »zapiranje« pa je že napovedal tudi prvi mož evrolige Jordi Bertomeu. »Do sezone 2023/24 želimo imeti 16 do 18 klubov s stalnimi licencami in deležem pri lastništvu lige,« je povedal Bertomeu, ki se še vedno nadeja, da si bo letošnji sklepni turnir četverice v Kölnu (od 28. do 30. maja) lahko v živo ogledalo vsaj nekaj gledalcev.

Evroliga, pari četrtfinala (igrajo na tri zmage, prve tekme 20. aprila): Barcelona – Valencia/Zenit St. Peterburg, CSKA Moskva – Fenerbahče, Anadolu Efes – Real Madrid, Olimpia Milano – Bayern München.