Združeni narodi so spričo teh poročil znova izrazili zaskrbljenost zaradi dogodkov v Mjanmaru. Opozorili so tudi, da je vojaška hunta preprečila zdravniško pomoč tistim, ki so bili ranjeni v teh napadih s topništvom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vojska poleg tega proti protestnikom uporablja tudi pravo strelivo. Skupaj je bil doslej po informacijah AAPP ubitih najmanj 701 človek. Na stotine je ranjenih. Okoli 3000 so jih aretirali. Poročajo tudi o mučenjih. Kljub temu se protestniki ne vdajo in praktično vsakodnevno protestirajo po državi. Protesti potekajo tudi danes, poroča dpa.

Na smrt obsodili 19 ljudi

Kot so v petek poročali lokalni mediji, so v državi obsodili na smrt 19 ljudi. Na vojaškem sodišču naj bi bili spoznani za krive obtožb v povezavi z ubojem pripadnika vojske 27. marca v Yangonu. Po navedbah medijev gre za civiliste, ki so takrat protestirali proti vojaški hunti. Od obsojenih jih je 17 še na begu.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP je to prvi znani izrek smrtne kazni od vojaškega udara. V Mjanmaru je sicer že dolgo možno izreči takšno kazen, vendar pa ta v zadnjih več kot 30 letih ni bila uporabljena, je povedal predstavnik mednarodne organizacije za zaščito človekovih pravic Human Rights Watch Phil Robertson. »To kaže, da je vojska pripravljena iti nazaj v čas, ko so v Mjanmaru usmrčevali ljudi,« je dejal.

Opozoril je, da na vojaškem sodišču ni možna pritožba, prav tako »ni jamstva svobodnega in poštenega sojenja«. Po njegovih ocenah je obsodba namenjena predvsem prepričanju protestnikov, da se z ulic vrnejo na delo, saj je zaradi protestov ustavljen velik del gospodarstva.

Odzvala se je tudi Norveška. Zunanja ministrica Ine Eriksen Soreide je v tvitu označila smrtne obsodbe za »nesprejemljiv in globoko zaskrbljujoč razvoj dogodkov«. in pozvala Mjanmar, naj ne izvrši teh kazni in ustavi nasilje ter omogoči obisk posebnega odposlanca Združenih narodov.