Težave so se pojavile v petek ob preizkusu delovanja rotorjev helikopterja v fazi prehoda iz pripravljalne v letalno fazo, zato so se odločili, da za danes predvidenega prvega poleta ne izpeljejo. Helikopter je po poročanju Nase sicer v dobrem stanju in je že poslal podatke na Zemljo. Te podatke zdaj preučujejo, da bodo lahko ugotovili problem ter se odločili, kdaj ga bodo znova poskusili zagnati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Helikopter, ki tehta približno 1,8 kilograma, se bo najprej preizkusno dvignil na tri metre, kjer bo ostal približno 30 sekund, nato pa bo znova pristal na površju rdečega planeta. Med poletom bo Ingenuity, ki nima znanstvenih instrumentov, fotografiral v visoki ločljivosti. V prihodnjih 30 dneh bo predvidoma opravil še več poletov.

Helikopter Ingenuity oziroma Iznajdljivost se je od roverja Perseverance oziroma Vztrajnost ločil prejšnjo soboto. Po prvi uspešno prestani noči na površju Marsa se je izkazalo, da ima helikopter ustrezno izolacijo, ustrezne grelce in dovolj energije v svoji bateriji, da lahko preživi mrzlo noč. Na Marsu namreč lahko temperatura pade tudi do minus 90 stopinj Celzija. V naslednjih dneh so preizkušali propelerje in motorje, rover pa je naredil tudi selfie skupaj s helikopterjem.

Zračna plovila primernejša za raziskovanje

Helikopter je Naso stal 85 milijonov ameriških dolarjev (71,5 milijona evrov). Namenjen je predvsem preizkusu koncepta, ki bi lahko močno spremenil raziskovanje vesolja. Zračna plovila bi lahko v prihodnje raziskovala precej hitreje kot roverji, pri čemer bi lažje raziskovala tudi bolj neravne terene.

Poskus poleta sovpada s 60. obletnico, odkar je ruski kozmonavt Jurij Gagarin kot prvi človek poletel v vesolje, in 40. obletnico od prve izstrelitve raketoplana Columbia. Na helikopterju je tudi košček blaga s krila letala bratov Wright, ki sta leta 1903 opravila prvi motorni let na Zemlji.

Nasa je rover Perseverance oziroma Vztrajnost izstrelila julija lani z izstrelišča v Cape Canaveralu, na Marsu pa je pristalo sredi februarja. Približno 1040 kilogramov težko vozilo išče morebitne znake življenja na rdečem planetu ter proučuje njegovo atmosfero in geologijo.