Na prizorišču uničujočega požara na Osankarici je danes še vedno tlelo. Požar je tamkajšnji planinski dom skoraj v celoti uničil, po požaru se je del objekta tudi porušil. Kriminalisti so skupaj s strokovnjaki nacionalnega forenzičnega laboratorija že začeli oglede, da bi ugotovili vzrok požara. Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, v požaru večjega obsega ni bil nihče poškodovan, nastala pa je večja premoženjska škoda.

Zgoreli so tudi prihranki

Osankarica z okolico je priljubljena lokacija kolesarjev, pohodnikov in smučarjev. V bližini se nahajajo številne izletniške točke, na primer Črno jezero, kakšnih 15 kilometrov stran so priljubljena Lovrenška jezera. Dom na Osankarici, ki leži na nadmorski višini 1193 metrov, je šele lani dobil novega najemnika s smelimi načrti, zdaj pa je uničen. Aleš Patekar iz Vratjega vrha v občini Apače je z lastnikom doma Zvonkom Krošlom sklenil dolgoročno pogodbo o najemu. Danes je nemo zrl v pogorišče, dejal je le, da si želi spanja. »Domnevam, da je zagorelo zaradi dimnika, s katerim smo imeli težave že prej. Dimnik ni bil pregledan s termokamero, zato je možno, da je bil počen,« je o morebitnem vzroku požara razmišljal Aleš Patekar, ko so se gasilci še borili s požarom. »Izgubil sem vse, kar sem imel. Vse sem vložil v Dom na Osankarici, prodal hišo in parcelo. Ravno v teh dneh sem očistil okolico doma, pripravljal sem vse potrebno, da bi znova odprli,« obupano razlaga najemnik.

In kako naprej? »Res ne vem, še prihranki, kar sem jih imel, so zgoreli. Samo to, kar imam oblečeno in kar imam pri sebi, mi je ostalo. Ne vem.« Tudi Zvonko Krošl je bil vidno pretresen. »Danes sem si ogledal pogorišče. Res je, da sem imel dom zavarovan. Kljub temu pa se počutim, kot bi se del mojega življenja sesul v pepel,« je na kratko opisal svoje občutke.

Katastrofa

Najemniku je pomoč obljubil tudi Ivan Žagar, župan občine Slovenska Bistrica, ki je danes obiskal prizorišče požara. »To je v vsakem primeru katastrofa. Najprej je to seveda katastrofa za najemnika doma, ki se je trudil, da bi dom znova zaživel. Poleg tega je to tudi katastrofa za ta del Pohorja. Vemo, da je tukaj kar nekaj naravnih danosti, in v središču dogajanja je bil ravno Dom na Osankarici. Občina je lastnica muzeja, ki je povezan s padcem pohorskega bataljona. Najprej je treba ugotoviti, kakšna je dejanska škoda, in poskrbeti, da ne bo še večja. Potem pa se moramo odločiti, kako lokacijo znova oživiti,« pravi slovenjebistriški župan.

Gasilo 120 gasilcev

Gasilci s Keblja, Šmartnega na Pohorju, Tinja, Oplotnice, Zgornje Bistrice in Slovenske Bistrice so si v četrtek zvečer več ur prizadevali požar pogasiti, a je dom skoraj v celoti pogorel, uspelo pa jim obvarovati del stavbe, v kateri je muzej. O tem, kako obsežen je bil požar, priča podatek, da so pri gašenju porabili več kot 50.000 litrov vode. »Gasilska enota Kebelj je bila o dogodku obveščena ob 20.04. Pri gašenju je sodelovalo šest enot s 120 gasilci in 17 vozili. Zagorela so tudi drevesa v neposredni bližini, a jim je gozdni požar uspelo lokalizirati, da se ni širil naprej. Preprečili so tudi, da bi zgorel muzej,« je pojasnil vodja gasilske intervencije Uroš Kovač. Zaradi pojava manjših žarišč so na požarišču čez noč ostali gasilci PGD Kebelj na požarni straži.