Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na današnji tiskovni konferenci povedala, da se s ponedeljkom znova odpirajo vrtci in šole. Pouk bo potekal na enak način kot pred zaprtjem javnega življenja, kar pomeni, da se bodo dijaki prvih treh letnikov šolali po modelu C. Polovica oddelkov prvih treh letnikov srednjih šol se bo tako en teden šolala v šoli, druga polovica pa na daljavo, naslednji teden pa se bodo zamenjali. Dijaški domovi bodo po besedah ministrice odprti že v nedeljo.

Ob ponovnem vračanju v vrtce in šole Kustečeva poziva k doslednemu spoštovanju ukrepov. Maske bodo povsod v šoli obvezne za učenke in učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene ter za dijake, otroci od 1. do vključno 5. razreda pa bodo morali maske nositi v skupnih prostorih ter pri gibanju po šoli. Za vse učence in dijake pa nošnja mask ne bo več obvezna pri športni vzgoji.

Kustečeva je povedala, da poleg omenjenih ukrepov, rednega tedenskega testiranja zaposlenih in cepljenja kot dodatno varovalko za preprečevanje okužb v šolah uvajajo možnost brezplačnega prostovoljnega samotestiranja dijakov in učencev. »Virus kroži in ne izbira. Bistveno je, da vsi skupaj naredimo vse, da šolski prostori ostanejo varni in da se bodo lahko šolske aktivnosti nadaljevale do konca leta,« je opozorila ministrica, in napovedala, da bodo šolam v prihodnjih dneh posredovali informativni film, s katerim se bodo lahko učenci, dijaki, starši in zaposleni na šolah podrobno seznanili s potekom in načinom samotestiranja. Ravnateljem srednjih šol bodo projekt predstavili jutri, ostalim pa prihodnji teden.

Trenutno zelo nizko zanimanje za samotestiranje, v osnovnih šolah je interes zanj pokazalo 20 odstotkov, v srednjih šolah pa med 18 in 19 odstotki učencev in dijakov, Kustečeve ne skrbi. Kot je dejala, je tak ukrep dobronameren, zato verjame, da ga bodo kot takega sčasoma vzeli tudi starši in učenci.

Vračata se tudi šport in rekreacija

Ministrica je ob tem povedala, da se v osnovnih šolah intenzivno pripravljajo na nacionalna preverjanja znanja, s pristojnimi na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa se usklajujejo tudi glede izvajanja letošnje mature. Po sedanjem načrtu bi po 1. maju pisali esej v materinem jeziku, do tedaj pa bodo pripravili scenarije, s katerimi bi omogočili, da bi ga lahko pisali vsi dijaki zadnjih letnikov, tudi tisti, ki bi bili v karanteni. Na ministrstvu si želijo, da se čim hitreje začne izobraževalni proces tudi na visokošolskih zavodih. O tem bodo že jutri govorili s predstavniki Študentske organizacije Slovenije.

»V čas pred zaprtjem države« se po besedah Kustečeve vrnil tudi šport, »ne le vrhunski, ampak tudi za rekreativce«. »Naš predlog je, da se omogočijo tekmovanja na nacionalni ravni, da se vrnejo na treninge preostali kategorizirani športniki ter da se sprosti tudi rekreativna vadba, seveda ob upoštevanju ukrepov NIJZ kot so medsebojna razdalja, dovoljeno najvišje število udeležencev, pa tudi testiranja vaditeljev na tedenski ravni in podobno,« je povedala ministrica, in dodala, da zdaj čakajo na »zeleno luč« zdravstvene stroke.

V sredo potrdili 1527 okužb z novim koronavirusom

Epidemija covida-19 se sicer v Sloveniji ne umirja. V sredo je bilo ob opravljenih 5360 PCR testih potrjenih 1527 okužb z novim koronavirusom (28,5-odstotni delež), umrlo je pet covidnih bolnikov. Hospitaliziranih je bilo 599 covidnih bolnikov, 129 na intenzivni negi. V primerjavi z dnevom prej je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 18 bolnikov več kot v torek, dva manj pa sta bila hospitalizirana na oddelkih intenzivne nege. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je zvišalo na 917, kar je 28 več kot dan prej, kljub porastu pa ostaja pod mejo za prehod v rdečo fazo, ki znaša 1000. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je trenutno okuženih več kot 13.600 prebivalcev Slovenije.

Maja Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco, je povedala, da se število sprejemov v bolnišnice povečuje, medtem ko je število odpustov že dva dni podobno. V bolnišnice je bilo v sredo sprejetih 79 bolnikov, odpuščenih pa 56. Med občinami, kjer so v sredo zabeležili visoko število novo potrjenih primerov, je izpostavila Brezovico (24), Domžale (21), Kamnik (31), Celje (62), Slovenska Bistrica (29), Velenje (34), Žalec (24), Črnomelj (18), Novo mesto (31), Ribnica (22), Koper (41), Nova Gorica (23), Ljubljana (234) in Maribor (60). Na regijski ravni so razmere še naprej najboljše v posavski, najslabše pa v goriški regiji.

Štrukelj kritičen do Eme

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je na novinarski konferenci dejal, da je bila odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema), ki je v sredo ocenilo, da je cepivo AstraZenece kljub zelo redkim zapletom zaradi krvnih strdkov varno in učinkovito, pričakovana in jo pozdravlja. Je pa do poročila tudi kritičen, saj Ema ni opredelila, katerim skupinam se cepivo priporoča. »Zaradi te neopredelitve nastaja zmeda v evropskem prostoru. Vsaka država se bo namreč morala sama odločati, za katere skupine prebivalstva bo uporabljala cepivo AstraZenece,« je povedal Štrukelj in dodal, da tak prenos odločitve na članice EU »razmeroma neobičajen«.

Po Štrukljevih besedah je bilo do 22. marca ob 25 milijonih odmerkov cepiva AstraZenece zabeleženih 62 primerov krvnih strdkov v možganih in 24 v trebuhu. »Tako je mogoče pričakovati, da se krvni strdek po cepljenju s tem cepivom pojavi pri enemu od 250.000 ali 300.000 cepljenih ter da pride do ene smrti na 1,4 milijona cepljenih. »Še vedno torej govorimo o izredno redkih primerih, kar kaže, gre za zelo varno cepivo. Ker pa je povezava vendarle vidna, bodo na Emi še naprej spremljali varnost cepiva,« je dejal Štrukelj

V Sloveniji doslej še ni bilo zabeleženega primera krvnega strdka po cepljenju s cepivom AstraZenece. Vsi, ki so cepljeni s tem cepivom, pa morajo biti po njegovih besedah pozorni na svoje stanje po cepljenju. Če so pojavijo znaki hudih glavobolov, motenj vida, motenj krvnega tlaka, je treba poklicati pomoč, je dejal in zagotovil, da se krvne strdke lahko odpravi.