Samo Kreutz: Čumnata senčnega boga (Ekslibris, 2020)

Čeprav pisca Sama Kreutza bolj poznamo kot pesnika (Sonca za cel dan, Beseda kakor svet, Vzvalovljenosti...), je pred nami njegov novi roman z naslovom Čumnata senčnega boga. Avtor je tokrat v pripoved vpel aktualne tematike in družbene pojave našega časa, denimo izgorelost in odvisnost. Kot v spremnem tekstu zapiše Jelena Lasan, pa specifično »fizičnost« njegovih opisov zaznamuje predvsem pravšnja podrobnost izbrane palete čustev.

Jamie Ambrose: Ilustrirani otroški atlas živali (Mladinska knjiga, 2021)

Ilustrirani otroški atlas živaliJamie Ambrose ponuja mladim odgovore na vprašanja, katere živali živijo v Evropi in katere v Južni Ameriki, katere v amazonskem deževnem pragozdu in katere na velikem koralnem grebenu… Živalstvo posameznih celin je predstavljeno na več kot 40 dvostranskih zemljevidih, ob katerih bodo mladi mimogrede spoznavali tudi geografijo, svoje znanje pa bodo poglabljali še s pomočjo dodanega slovarčka neznanih besed in zemljepisnega kviza. Prevod Jelke Pogačnik.

F. M. Dostojevski: Peterburški letopis; Bele noči (Goga, 2021)

Ob dvestoletnici rojstva F. M. Dostojevskega je izšla tudi knjiga, ki na eni strani prinaša zgodnje feljtone ruskega pisatelja, v Peterburških rokopisih je namreč začel razvijati svoj slog tako publicističnih kot literarnih tekstov. Medtem ko si junaka povesti Bele noči v nočnem tavanju po mestu povesta svoji življenjski zgodbi, avtor skoznju med drugim razrešuje konflikt med bratstvom in ljubeznijo. Prevod obeh del in spremno besedo o zgodnjem Dostojevskem je priskrbela Urša Zabukovec.

Jani Virk: Jaka in Vane (Beletrina, 2021)

Z romanom Jaka in Vane nas Jani Virk vrača v osemdeseta, Jaka namreč poletje pred odhodom v jugoslovansko vojsko preživi s punco in sanjari o prihodnosti, nakar je njegovih sanj konec. V vojski naleti na težave, zato zadnje mesece odsluži na Kosovu, a vmes vsaj spozna odbitega pesnika Vaneta. Na ozadju skorajšnjega razpada Jugoslavije fanta zaživita bohemsko, po Evropi iščeta avanture, doma, kjer sta med drugim na vrhuncu povojna poezija s Šalamunom in punk, pa svoj prostor pod soncem.

Anja Mugerli: Čebelja družina (Cankarjeva založba, 2020)

Anja Mugerli se po zbirki kratke proze Zeleni fotelj in romanu Spovin bralcem spet približuje s kratko zgodbo. V knjigi Čebelja družina je zbranih sedem zgodb, ki imajo v središču tradicionalne slovenske običaje, a so ti postavljeni v drugačen časovni kontekst, kjer pridobijo novo vlogo. V osredju je tudi tematika družine, kljub temu pa nas avtorica odpelje v svet, ki ga ne poznamo, čeprav v njem živimo, pa tudi prehajamo njegove meje – geografske, jezikovne, kulturne, politične…