Gor in dol ter na koncu še enkrat strmo navzgor. Tako nekako bi lahko opisali današnjo 167,7 kilometra dolgo tretjo etapo dirke po Baskiji. Številne neravnine in štirje kategorizirani vzponi, dva povsem pri koncu, sta pomenila nov razburljiv dan v boju za skupno vodstvo. Na srečo je bilo vsaj vreme naklonjeno kolesarjem.

Čeprav si je skupina sedmih ubežnikov privozila skoraj sedem minut prednosti, je bilo ves čas mogoče slutiti, da bodo o zmagovalcu odločali glavni pretendenti za skupno zmago. V glavnini so imele številne ekipe svoje načrte in redko kdaj se zgodi, da se v lovu za ubežniki izmenja toliko število ekip, kot se je danes. Med najmočnejšimi ekipami na dirki sta bili najbolj zadržani ekipi Jumbo-Visma in UAE, za kateri nastopata najboljša slovenska kolesarja Primož Roglič in Tadej Pogačar. Čeprav je Roglič vodilni kolesar na dirki, je dokaj pasivno kolesarjenje nizozemske ekipe pričakovano, saj imajo v Baskiji izjemno mlado ekipo, ki nabira izkušnje. Bolj presenetljiva je vožnja ekipe iz Emiratov, ki nastopa v najmočnejši postavi in pričakovati bi bilo, da bodo Rogliča in ostale konkurente napadali že pred odločilnimi deli etape. Vseeno pa so že drugi dan zaporedoma to delo prepustili preostalim. Glavnina je bila v lovu na ubežnike uspešna in jih je ujela še pred zaključnima dvema vzponoma.

Pogačar in Roglič razred zase na zaključnem vzponu

Po tem ko so bili ubežniki ujeti, se je začelo tudi dogajanje v glavnini. Boj za pozicije se je začel na predzadnjem vzponu na Malkuartu dobrih 10 kilometrov pred ciljem. Kolesarji so začeli odpadati eden za drugim, še bolj se je skupina razredčila na spustu pred odločilnim vzponom dneva. Zopet je bila zelo dejavna ekipa Astane, ki je na spustu povzročila kar nekaj težav številnim kolesarjem, a na zadnji ciljni vzpon na Ermualde je še vedno prišla velika skupina kolesarjev, med njimi tudi Roglič in Pogačar. Na začetku 3,9-kilometrskega vzpona, na katerem je strmina dvakrat znašala tudi 20 odstotkov, je z napadom poskusil četverica, ki pa ni prišla daleč. Na prvem izjemno strmem odseku je napadel Pogačar, sledila pa sta mu lahko le Roglič in Richard Carapaz (Ineos). Klanec je bil prezahteven, da bi se trojica lahko odlepila in ostali kolesarji so se lahko priključili, a takoj je znova udaril volk iz Klanca pri Komendi. Na njegov drugi napad je odgovor imel le Roglič, a do cilja je bilo še 2 kilometra in tudi slovenski dvojici je malce pošla sapa. V boj za zmago so se tako še enkrat vmešali španski veteran Alejandro Valverde (Movistar), Adam Yates (Ineos), Mikel Landa (Bahrain) in David Gaudu (FDJ).

Zaključek je nato potekal v rahlem spustu in med šesterico je odločal ciljni sprint, vseeno pa sta največ moči ohranila Roglič in Pogačar. Prvi je napadel Roglič, ki je poskrbel za razliko in zagotovilo, da bo zmaga šla v slovenske roke, saj mu je lahko sledil le še Pogačar. Ta je iz zavetrja prehitel starejšega rojaka in prišel do prestižne etapne zmage. Z desetimi sekundami bonifikacije je zaostanek v skupnem seštevku zmanjšal še za 4 sekunde (Roglič je prejel 6 bonifikacijskih sekund za drugo mesto) in sedaj znaša 20 sekund. Pogačar se je s tem tudi že prebil na skupno drugo mesto tega seštevka.

Pogačar se je zahvalil športnemu direktorju

»Super zadovoljen sem z zmago. Matxin (Joxean Fernandez Matxin, športni direktor moštva UAE) je bil idejni vodja te etape. Zjutraj smo šli z avtom po klancu, da bi spoznali zaključek. Vedel sem, da moram biti na vrhu prvi pred zadnjim spustom do cilja. Zato se Matxinu zahvaljujem, saj je vedel, kaj pričakovati,« je organizatorjem po dirki dejal Pogačar, sicer po novem tudi lastnik majic najboljšega mladega kolesarja in najboljšega hribolazca.

»Dobro nam gre in še vedno sem v vodstvu. Moram biti pazljiv in se odzivati na napade v prihodnjih dneh. Moramo iti dan za dnem. Velik cilj je osvojiti skupno zmago. Na koncu ni pomembno, koliko si spredaj, bodisi za sekundo ali pet minut,« je po tretji etapi pristavil Roglič. Prevelikega razočaranja zaradi razpleta etape ni bilo.

»Zadovoljen sem z današnjo etapo. Res škoda, da nismo vzeli še zmage. Zadovoljen sem s formo. Zadnji vzpon je bil zelo zahteven. Dobrih 500 m pred ciljem se je vse skupaj ustavilo, ujela nas je večja skupina, zato sem poskusil. V sprintu je bil Tadej nato malce močnejši in si zaslužil zmago,« je še sklenil Roglič, vodilni v skupni razvrstitvi ter v boju za majico najboljšega sprinterja oz. osvajalca točk.

Današnja dvojna zmaga izjemnega slovenskega kolesarskega dvojca je bila že njuna sedma.