Že kar nekaj časa pa stopajo v ospredje različne vrste toplotnih črpalk (TČ), ki so doživele velik napredek – tudi po zaslugi slovenskih strokovnjakov iz družbe Kronoterm, ki jo je ustanovil in s svojim vizionarskim pogledom na to stroko razvil Rudi Kronovšek, zdaj pa njegovo pot nadaljuje njegov sin Bogdan.

Varnost, prilagodljivost, enostavnost

Toplotno črpalko odlikujejo varnost, prilagodljivost, enostavnost uporabe in nizki stroški ogrevanja. Uporabnike najbolj prepriča dejstvo, da kljub višji začetni investiciji toplotna črpalka zniža stroške ogrevanje do 75 odstotkov. Tako denimo uporabnik v 15 letih lahko prihrani za nov družinski avto srednjega razreda – denimo v primerjavi s kurilnim oljem. Hkrati pa je to tudi naravi in okolju bolj prijazno ogrevanje. Uporabnikom je vse bolj pomembno tudi, da je upravljanje enostavno in dosegljivo kjer koli – tako lahko z aplikacijo Cloud.Kronoterm kjer koli po svetu preverite in nastavite ogrevanje svojega doma. Glede na trende v gradbeništvu je uporabnikom čedalje pomembnejši tudi videz toplotne črpalke, tako v prostorih kot zunanjih enot, pomembna je tudi njihova »glasnost«. Glede na velikost novogradenj in parcel je pomembno, da notranja enota zavzame malo prostora in se zlije s pohištvom. Tako mora biti tiha, brez zvočnih in svetlobnih elementov – tako da uporabnik dejansko »pozabi« nanjo. Enako tudi v primeru zunanje enote – ta se mora zliti z arhitekturo zgradbe in prostora, v katerega je umeščena, in – ne sme jeziti sosedov …

Vrste TČ

Preden se odločite za nakup toplotne črpalke, morate vedeti, kaj toplotna črpalka sploh je in kako deluje. Toplotna črpalka lahko izkorišča energijo iz zraka, vode ali zemlje. Ogreva prostore, pripravlja sanitarno vodo, v poletnem času pa lahko z njo prostore tudi hladimo. Pomembno je vedeti, kje bo toplotna črpalka stala, da bo najmanj motila okolico in življenje uporabnika. O tem, ali bo toplotna črpalka delovala tudi ob najhujši zimi, se odločimo že pred nakupom, za to pa je pomembno, da določimo pravo toplotno moč izbrane črpalke. Ta je v veliki meri odvisna od ogrevalne površine (celotna površina, kjer bivamo, čeprav recimo hodnika ne ogrevamo), izolacije objekta (streha, fasada), kakšna okna so vgrajena in podobno.

Pri izbiri toplotne črpalke so pomembne tudi nekatere družinske podrobnosti, kot so domače navade – denimo če imate radi pozimi bolj toplo, na primer 24–26 °C … Prav tako je pomemben vaš način življenja – denimo da je ob koncih tedna na obisku dodatna družina s štirimi člani v zgornjem nadstropju, ki ga sicer ne ogrevate. Da se ne bi pozneje jezili, kako TČ ne deluje dobro … Namreč pomembno je, da po pretresu vseh potreb in želja izberemo najbolj primerno toplotno črpalko, ki bo dobro in dolgo služila. To so osnovni podatki za določitev potrebne moči, pri tem je treba upoštevati še projektno temperaturo za posamezni kraj. Ne smemo pa pozabiti, da nekatere toplotne črpalke niso primerne za naše podnebje.

Kako izbrati

Na trgu je veliko ponudnikov toplotnih črpalk. Skriti strošek pri cenejših toplotnih črpalkah, o katerih distributerji ne govorijo, je vremenska zaščita, ki je dražja, kot si ljudje mislijo. Pomembna je tudi dosegljivost servisa. Toplotne črpalke naj se ne bi kvarile, servis pa je potreben za redno vzdrževanje. Tako kot pri avtomobilu se ob rednem vzdrževanju tudi toplotna črpalka ne kvari. Če vseeno pride do kakšne motnje v delovanju, Kronoterm omogoča servis tudi na daljavo, ki pogosto odpravi težavo, še preden jo stranka sploh zazna. Pomembna je tudi enostavnost uporabe – ta mora biti prijazna tudi do še ne povsem poučenega uporabnika. Veliko ljudi morda najprej pomisli, da je uporaba TČ zapletena, potem pa so po izkušnjah presenečeni nad preprostostjo uporabe tega sistema.

Kdo naredi izračun moči TČ in svetuje, kako izbrati pravo? Pri novogradnjah so podatki za določitev toplotne črpalke del projekta, kjer so izračunane vse toplotne izgube in predvidena moč za ogrevanje. Za obnovo oziroma zamenjavo ogrevalnega sistema se obrnite na strokovnjake, ki vam bodo svetovali ustrezno moč in vrsto TČ. Izračun moči toplotne črpalke bi praviloma moral narediti strojni projektant, ki izračuna transmisijske izgube stavbe. Na podlagi teh izračunov se potem izbere optimalen model. V primeru da izbira ni pravilno narejena, lahko pride do nezadovoljstva, posledično lahko tudi do večjih stroškov za ogrevanje in obenem do nedoseganja želene temperature v prostoru. Pomembno je, da izberete dobrega ponudnika in da mu podrobno predstavite svojo situacijo.

Kdo in kako poskrbi za vgradnjo

Izbira monterja je ravno tako pomembna kot izbira toplotne črpalke. Za vgradno naj poskrbijo izkušeni strokovnjaki s področja toplotnih črpalk in z veliko izkušnjami na terenu. Ti naj bodo redno usposabljani in testirani ter certificirani s strani ponudnika. Pomembno je tudi, da pred nakupom preverite, kako bo z vzdrževanjem in servisiranjem ogrevalnega sistema. Kronoterm z lastnim servisom in servisno diagnostiko na daljavo rešuje tudi do 70 odstotkov primerov brez obiska serviserja na domu. Vsaka naprava ima namreč serijsko vgrajen spletni vmesnik – brez dodatnega doplačila –, s katerim lahko toplotno črpalko enostavno priključite na internet.

Zakaj so TČ tako priljubljene

Učinkovitost toplotnih črpalk je razmerje med grelno močjo in seštevkom porabljene elektrike za delovanje kompresorja, energijo za odmrzovanje uparjalnika v črpalkah zrak/voda ter porabo elektrike za pogon ventilatorjev, obtočnih črpalk in regulacije. Na učinkovitost vplivajo tudi velikost in izvedba uparjalnika ter kondenzatorja, vrsta hladiva, tip kompresorja in dodatnega prenosnika toplote. Pri samem razmerju med učinkovitostjo in ceno pa je to razmerje pogojeno. Boljša je učinkovitost, dražje so tehnološke rešitve, višja je cena, vendar pa dolgoročno tudi veliki prihranki. Glede na vir ogrevanja so najbolj učinkovite črpalke voda/voda, sledijo zemlja/voda potem zrak/voda. Vendar z razvojem novih inovativnih toplotnih črpalk zrak/voda se razlike v učinkovitosti manjšajo. Takšen primer je Kronotermova toplotna črpalka Adapt, ki dosega izjemno visoke učinkovitosti. (ktm)

Vir: Kronoterm)