V Sloveniji so v torek ob opravljenih 4812 PCR testih potrdili 1189 okužb z novim koronavirusom, umrli so trije covidni bolniki. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je 889, kar je nižje kot dan prej, ko je znašalo 943. Hospitaliziranih je 581 covidnih bolnikov, 131 na intenzivni negi.

V primerjavi z dnevom prej bolnišnično zdravljenje potrebuje osem bolnikov s covidom-19 več, eden manj je hospitaliziran na oddelkih intenzivne nege. Delež pozitivnih PCR testov je v torek znašal 24,7 odstotka. Ob tem je bilo opravljenih tudi 29.361 hitrih antigenskih testov. Po podatkih covid sledilnika je v državi s koronavirusom aktivno okužena 13.301 oseba.

Po besedah Maje Bratuša, ki je vodila današnjo vladno novinarsko konferenco, je 14-dnevna pojavnost okužb na ravni države še vedno visoka in znaša 629,2. Najvišja ostaja v goriški, savinjski in koroški regiji. Glede na podatke, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v elektronski register cepljenih oseb, je bilo s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 287.010 oseb, z dvema pa 119.209 oseb oziroma 5,7 odstotka prebivalcev.

Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 13.271 aktivnih okužb. V Sloveniji so sicer doslej skupno potrdili 221.889 okužb z novim koronavirusom. Podatki Sledilnika za covid-19 kažejo, da je bilo doslej skupno hospitaliziranih 15.598 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo, umrlo jih je 4092.

Poklukar: Glavni cilj je ponovno odprtje šol

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji tiskovni konferenci povedal, da si na vladi po zaključku sedanjega delnega zaprtja javnega življenja prvenstveno prizadevajo za vzpostavitev normalnega delovanja šol, medtem ko o morebitnem rahljanju ostalih ukrepov še razpravljajo. »Želimo si, da bi bile šole znova odprte kot pred 1. aprilom, v ta namen pa predlagamo tudi uvedbo prostovoljnega samotestiranja s hitrimi antigenskimi testi,« je dejal Poklukar in napovedal, da bodo v petek izvedli sestanek z ravnatelji srednjih šol, v začetku naslednjega tedna pa še z ravnatelji osnovnih šol.

Samotestiranje naj bi veljalo za zadnjo triado osnovnih šol in srednje šole, kasneje pa tudi za študente. V ta namen se bodo na ministrstvu za zdravje skupaj z ministrico za izobraževanje Simono Kustec in ministrom za delo Janezom Ciglarjem Kraljem še ta teden sestali tudi s predstavniki študentskih organizacij. Po ministrovih pojasnilih želijo s samotestiranjem slediti vzorom iz nekaterih drugih držav, med drugim Anglije, Avstrije in Češke, ta način pa Poklukar vidi tudi kot pot, ki bi v bodoče omogočila dodatno odpiranje gospodarstva in širšega javnega življenja. Glede trenutno ne prav visokega zanimanja za samotestiranje je povedal, da je bilo na začetku podobno tudi pri interesu za cepljenje, zato verjame, da bo javnost sčasoma razumela njegovo uporabnost. Po prvih poizvedovanjih ministrstva za izobraževanje je sicer zanimanje za samotestiranje na koronavirus izrazilo le okoli 22 odstotkov učencev zadnjega triletja osnovnih šol in okoli 18,5 odstotka dijakov.

Po Poklukarjevih besedah je samotestiranje še zlasti učinkovito v »mehurčkih«. V državah, kjer so teste izvajali enkrat na dva tedna, se je število okužb zmanjšalo za 20 odstotkov, tam, kjer so jih izvajali enkrat tedensko, za polovico, v državah, kjer so teste izvajali dvakrat tedensko, pa se je število okužb po ministrovih besedah zmanjšalo celo za 80 odstotkov.

Krvnih strdkov v Sloveniji doslej niso zaznali

Odločitev Evropske agencija za zdravila (Ema) o ugotovitvah glede morebitne povezave med cepivom britansko-švedske družbe AstraZeneca proti covidu-19 in krvnimi strdki, ki naj bi bila znana danes popoldne, je po njegovih besedah strokovne narave, zato ji nameravajo na vladi slediti. Kot je dejal, bodo o tej temi danes zvečer razpravljali tudi zdravstveni ministri članic EU. Dogovor s sestanka bo Poklukar posredoval kot predlog posvetovalni skupini za cepljenje pri NIJZ.

Minister je ob tem povedal, da povezave med cepljenjem z AstroZeneco in krvnimi strdki v Sloveniji doslej niso zaznali. »Kot kažejo ugotovitve večjih držav je njihova verjetnost zgolj en primer na milijon prebivalcev, zato bi v Sloveniji lahko pričakovali zgolj en primer,« je dejal. Priporočilom Eme in strokovne skupine pri NIJZ bodo sicer, kot je dejal, sledili tudi glede drugega odmerka cepiva AstraZeneca, ki mora biti opravljeno 12 tednov po prvem odmerku. Za tiste, ki so se cepili prvi, bo ta rok potekel konec aprila.

Po ministrovih besedah cepljenje z AstroZeneco v Sloveniji trenutno poteka še naprej, v skladu s strategijo cepijo pa z njo cepijo starejše od 60 let. »Naš cilj je, da v kar najkrajšem času zagotovimo cepivo za čimveč ljudi,« je poudaril minister. Spomnil je, da si lahko Slovenija v tem mesecu obeta 347 tisoč odmerkov cepiv, in da naj bi se v naslednjih mesecih povečale dobave podjetja Pfizer. V aprilu naj bi prišlo skupaj 160.000 odmerkov tega cepiva, v prihodnjih dveh mesecih pa več kot 200.000 odmerkov. Ob tem pa prihaja tudi cepivo podjetja Johnson & Johnson, do konca junija bi lahko dobili prek 250.000 odmerkov. Poklukar je opozoril, da je največji izziv dobava cepiv, zato »ta trenutek ni pomembno, katero dobiš, ampak da ga čim prej dobiš«.

Na vprašanje, zakaj doslej ni bil vzpostavljen sistem, kjer bi lahko bili čakajoči na cepljenje proti covidu-19 na enotnem čakalnem seznamu, pa je dejal, da so v strategiji cepljenja najvišje na lestvici za cepljenje uvrstili kronične bolnike, zaradi česar ne more biti univerzalnega seznama, saj je prioriteta njihovega cepljenja povezana z odločitvijo in usmeritvijo njihovega osebnega zdravnika. Glede na to, da so v zadnjem tednu usmerili aktivnosti na institucije, odgovorne za procese cepljenja, verjame, da so se cepilnimi centri poenotili in da nepravilnosti ne bi več smelo biti.

Napovedana aplikacija, s katero bi poenostavili proces na cepilnih mestih, bo po njegovih besedah zaživela po 15. aprilu, njena nadgradnja, ki bo cepljenje celovito pokrivala, pa do konca meseca. O podrobnostih bodo lahko povedali več po tem, ko bo končana preizkusna pilotna faza, je še dejal Poklukar.