Mednarodni denarni sklad (IMF), ki je danes objavil najnovejše gospodarske napovedi za globalno gospodarstvo, napovedi za Slovenijo ni spreminjal. Državi za letos napoveduje 3,7-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa 4,5-odstotno. Nove številke za Slovenijo je ob koncu posvetovanj z deležniki sredi marca razkril vodja misije za Slovenijo pri IMF Bernardin Akitoby. Takrat je IMF nekoliko poslabšal napoved rasti slovenskega gospodarstva v tem letu. Namesto 5,2-odstotne krepitve bruto domačega proizvoda je napovedal 3,7-odstotno.

Slovensko gospodarstvo se bo po napovedih IMF na predkoronsko raven vrnilo šele, ko bo poteklo že kar nekaj leta 2022, je takrat dejal Akitoby. Ob tem je opozoril na tveganja, ki bi okrevanje lahko zavrla. Navedel je vnovičen razmah epidemije covida-19 zaradi novih različic virusa, zamude ali težave pri kampanji cepljenja in pretrese na mednarodnih finančnih trgih.

IMF je v danes objavljenem poročilu v primerjavi z januarjem izboljšal napoved svetovne gospodarske rasti za pol odstotne točke na šest odstotkov. Napoved za leto 2022 je IMF zvišal za 0,2 odstotne točke na 4,4-odstotno rast. Gospodarstvu ZDA za letos napoveduje 6,4-odstotno rast, EU 4,4-odstotno rast, Kitajski 8,4-odstotno rast in Indiji kar 12,5-odstotno rast BDP.

Svetovno gospodarstvo je lani zaradi pandemije covida-19 nazadovalo za 3,3 odstotka, v ZDA za 3,5-odstotka, v EU pa za 6,6 odstotka.