Kot je povedala Urška Rauter Gaber, nosilka programa HelathDay.si pri Tehnološkem parku Ljubljana, izbor letošnjih podjetij zajema nekakšno zaključeno celoto akterjev zdravstvenega ekosistema: preventivo, diagnostiko, pogovore s specialisti in (tele)monitoring z vrhunsko tehnologijo, »Ponosni smo tudi, da se skupnost HealthDay.si širi iz klasičnega IT-sveta v svet biotehnologije in XR,« je še dodala. Na mednarodni konferenci o digitalnem zdravstvu HelathDay.si, ki bo letos potekala 21. oktobra, bodo razglasili naj inovacijo v zdravstvu za leto 2021, izbor pa ne bo omejen na generacijo 3.0. oziroma pet najbolj obetavnih podjetij ali projektov.

Od virtualne oskrbe pacientov z avtoimunimi boleznimi …

Juliet Rose je celovita virtualna oskrba pacientov z avtoimunimi boleznimi. Gre za podjetje z vizijo, ki obvlada vstop na trg s hitrim brušenjem strategije, sposobnostjo vključevanja partnerjev in z jasno začrtano potjo na mednarodne trge. Nervtech je eden vidnejših slovenskih startupov, ki je svoj simulator vožnje prilagodil za klinično evaluacijo sposobnosti za vožnjo pri rehabilitacijah, starejših in drugih. Podjetje je prodorno vstopilo na mednarodne avtomobilske trge, zdaj podobno počne tudi v zdravstvu z odličnimi partnerji, velikim trgom in zelo veliko koristjo za pomemben del populacije.

… do zgodnjega odkrivanja kognitivnega upada

Projekt Neus Diagnostics je namenjen zgodnjemu odkrivanju kognitivnih upadov s pomočjo sledenja premikov oči. Nastal je v sodelovanju z Univerzo na Primorskem in Univerzo v Ljubljani. Pomena zaznavanja zgodnjih znakov kongnitivnega upada se še premalo zavedamo, zato bo tovrstna diagnostika ključna za kakovost življenja starejših in njihovih družin. Nyd Care je laboratorijsko testiranje iz udobja doma z interpretacijo rezultatov in videoposvetom z zdravnikom. Storitev bo lansirana v letošnjem letu. Quiba je projekt farmacevtskega podjetja Lenis. Gre za spletno aplikacijo za smotrno predpisovanje protimikrobnih zdravil. Naslavlja potencialno enega največjih problemov zdravstva v prihodnosti - odpornosti bakterij zaradi pretirane uporabe protimikrobnih zdravil (vključujoč antibiotike).