Odbor agencije za varnost zdravil, ki se je danes sestal na seji, na kateri obravnava vprašanje varnosti AstraZenecinega cepiva, še ni sprejel odločitve in pregled trenutno poteka, so sporočili iz Eme in dodali, da bodo odločitev po pričakovanjih sporočili v sredo ali četrtek.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je sicer na twitterju sporočila, da je v tesnem stiku z Emo glede ocene cepiva AstraZenece in da je odločitev pričakovati v sredo pozno zvečer.

Predstavnik Eme, pristojen za področje cepiv, Marco Cavaleri, je pred tem za italijanske medije izjavil, da je jasna povezava med cepivom in krvnimi strdki in da bo Ema posodobljeno priporočilo sporočila v nekaj urah. »Lahko rečemo, da je jasno, da obstaja povezava s cepivom. Kaj povzroča to reakcijo, pa še ne vemo,« je dejal v pogovoru za časnik Il Messaggero. »Poskušamo si še ustvariti natančno sliko tega, kar se dogaja, natančno določiti ta sindrom, ki ga gre pripisati cepivu,« je dejal. Kot je navedel, je namreč med cepljenimi število primerov cerebralne tromboze pri mlajših osebah višje od pričakovanj.

Potem ko je več držav začasno prekinilo cepljenje s cepivom AstraZenece, je Ema 18. marca sporočila, da so koristi uporabe večje od tveganj, zato je priporočila njegovo nadaljnjo uporabo.

V Emi so takrat zagotovili, da cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombembolične dogodke ali krvne strdke. Niso pa mogli povsem izključiti povezave med cepivom ter redkimi in neobičajnimi, a zelo resnimi motnjami strjevanja krvi.

Prejšnji teden so v Nemčiji zaradi primerov strjevanja krvi pri mlajših preventivno priporočili cepivo le za starejše od 60 let, potem ko so po cepljenju zabeležili 31 primerov tromboze možganskih ven in sinusov. Od tega so v 19 primerih poročali še o trombocitopeniji oziroma znižani koncentraciji krvnih ploščic oziroma trombocitov v krvi. Devet bolnikov je umrlo. Med 31 primeri je bilo 29 žensk, starih med 20 in 63 let.

Ema je takrat še poudarjala, da zaenkrat v okviru pregleda niso bili identificirani posebni dejavniki tveganja, kot so starost, spol ali predhodne motnje strjevanja krvi, za te zelo redke dogodke. Vzročno-posledična povezava s cepivom ni dokazana, vendar so pri Emi priznali, da je možna, zato so nadaljevali analizo.