V ligi prvakov se začenjajo četrtfinalni boji, ki pa bodo odigrani brez slovenskih predstavnikov, saj so se Josip Iličić (Atalanta), Jan Oblak (Atletico Madrid) in Kevin Kampl (Leipzig) od tekmovanja poslovili v osmini finala. Prva obračuna bosta v Manchestru in Madridu odigrana nocoj ob 21. uri, jutri pa se bodo med seboj pomerili še Bayern München in PSG ter Porto in Chelsea.

Manchester City – Borussia (D)

Borussia Dortmund bi na žrebu četrtfinalnih parov v Nyonu težko dobila zahtevnejšega nasprotnika. Čeprav Manchester City od prihoda Pepa Guardiole na stadion Etihad še ni dočakal uvrstitve v polfinale, pa je moštvo s 26 zmagami na zadnjih 27 tekmah v zastrašujoči formi in še vedno v igri, da kot prvi angleški klub sezono konča s štirimi osvojenimi lovorikami. Nemški predstavnik za nameček v drugi polovici sezone tone v vse globljo krizo, iz katere je ne uspe potegniti niti prvi strelec lige prvakov Erling Haaland. Zadnji prvenstveni poraz proti Eintrachtu iz Frankfurta je Dortmundčane še dodatno oddaljil od mest, ki prinašajo nastope v najmočnejšem evropskem tekmovanju, kar je še okrepilo govorice o odhodu Norvežana iz kluba.

Za napadalca sta zanimanje že pokazala Real Madrid in Barcelona, kjer sta bila prejšnji teden na obisku njegov oče Alf-Inge in sloviti agent Mino Raiola, pravi vihar na medmrežju pa je zanetila fotografija 20-letnika izpred nekaj let v dresu Manchestra Cityja. »Govoril sem z Minom Raiolo in mu povedal, kakšni so naši načrti z Erlingom. Ne moti me, če se želi Mino naužiti sonca in prste namakati v Sredozemskem morju. Sem pomirjen, saj vem, kaj naš klub želi,« je Raiolov obisk Španije komentiral športni direktor Borussie Dortmund Michael Zorc.

Haaland je v svoji kratki nogometni karieri že postal najmlajši nogometaš z 20 doseženimi goli v ligi prvakov, nocoj pa lahko po Cristianu Ronaldu, Robertu Lewandowskem, Edisonu Cavaniju in Ruudu van Nistelrooyju postane komaj peti nogometaš v zgodovini z zadetkom na sedmih zaporednih tekmah elitnega klubskega tekmovanja. »Če kdo v Manchestru dobro pozna Borussio Dortmund, sem to jaz. Poznam kulturo kluba in njihov način igre. Ni nevaren zgolj Haaland, tu so še Jadon Sancho, Marco Reus in Mats Hummels. Imajo tudi Emreja Cana , ki lahko igra na sedmih, osmih, devetih različnih položajih. V njihovem moštvu ni nogometaša, ki ni kakovosten. Morda v nemškem prvenstvu v letošnji sezoni ne blestijo, a na eni oziroma dveh tekmah je mogoče prav vse. To je proti njim v osmini finala občutila tudi Sevilla, ki velja za eno najboljših ekip pri igranju na izpadanje. V Nemčiji sem bil tri leta in vedno so bili močan nasprotnik. Poskušali bomo biti agresivni, saj želimo zmagati,« pravi Pep Guardiola.

Real Madrid – Liverpool

Nogometaši madridskega Reala v tekmo proti Liverpoolu vstopajo na krilih štirih zaporednih zmag, a brez kapetana Sergia Ramosa, ki ima poškodovano stegensko mišico in bo z igrišč odsoten najmanj mesec dni. Zaradi tega je občutiti kar nekaj nelagodja pri navijačih, saj je branilec manjkal tudi v izločilnih bojih v lanski in predlanski sezoni proti Manchestru Cityju ter Ajaxu, ko je kraljevi klub evropsko zgodbo končal že v osmini finala. Še večja odgovornost bo zato padla na pleča Karima Benzemaja – po mnenju njegovega trenerja Zinedina Zidana najboljšega napadalca v zgodovini Francije, pa čeprav reprezentančnega dresa ni oblekel že skoraj šest let.

Verjetno se ne bi zmotili, če bi nogometnega zvezdnika primerjali z vinom, saj z leti postaja vse boljši. Pri 33 letih mreže trese pogosteje kot kadar koli prej, kar gre v precejšnji meri pripisati tudi odhodu Cristiana Ronalda v Juventus. »Odhod Cristiana mi je omogočil, da v moštvu igram drugačno vlogo,« je pred časom dejal Karim Benzema, ki je zadnji dve sezoni končal pri 21 prvenstvenih zadetkih. Letos bo dosežek bržkone še popravil, saj je zgolj na zadnjih desetih tekmah zabil enajst golov, s čimer se ne morejo pohvaliti niti Kylian Mbappe, Haaland in Ronaldo. Povrhu je četrti najboljši strelec v zgodovini Reala (187 golov) in peti najboljši v ligi prvakov (70), po številu doseženih hat-trickov v najelitnejšem tekmovanju pa zaostaja zgolj za Lionelom Messijem in Ronaldom. »Vsi, ki igrajo za Real, so si mesto v klubu zaslužili. Zame so vsi najboljši igralci. Vsi razumejo Karima in on razume njih. Med njimi vlada velika kemija,« je na vprašanje, kako se njegov najboljši napadalec razume s soigralci, včeraj odgovoril Zinedine Zidane.

Španskim prvakom proti Liverpoolu sicer ne bo pomagal niti Eden Hazard, potem ko na zadnjem treningu po pisanju lokalnih medijev ni prepričal svojega trenerja. Kljub temu v vrstah Reala vse le ni tako pesimistično, saj se v moštvo vrača vezist Federico Valverde, optimizem pa jim vlivajo tudi težave tekmecev. Ti bodo v Madridu nastopil z močno oslabljeno obrambno vrsto, saj bodo v obrambi pogrešali Joeja Gomeza, Joela Matipa in Virgila van Dijka.