Tradicionalna veslaška bitka med prestižnima britanskima univerzama Cambridge in Oxford je letos v popolnosti pripadla prvi. Potem ko sta lanski tekmi zaradi pandemije koronavirusa odpadli, je bil tokrat namreč uspešnejši tako njen moški kot ženski veslaški osmerec. Pri moških Cambridge v zmagah zdaj vodi s 85:80, pri ženskah pa s 45:30.

Poplačani dve leti trdih treningov in odrekanja

Tokratna 166. veslaška bitka je bila zaradi pandemije koronavirusa in varnostnih razlogov zaradi nestabilnosti mostu Hammersmith prestavljena v bližino Elyja v Cambridgeshiru, izvedena pa brez navzočnosti gledalcev na tokrat 4,9 kilometra dolgem in ozkem odseku po reki Veliki Ouse. V bitki med moškima osmercema drame ni manjkalo. Cambridge si je hitro nabral za čoln prednosti, nato pa prepogosto zapeljal v odmerjeni prostor Oxforda, zaradi česar je Sarah Winckless, prva ženska sodnica v žiriji v zgodovini moške preizkušnje, večkrat opozorila krmarja Charlieja Marcusa. Njihova prednost se je nato začela topiti. Oxford se je po polovici dirke že povsem približal, v zaključku pa so veslači univerze v Cambridgeu znova pritisnili na plin in slavili zmago po slabih petih kilometrih oziroma 14 minutah in 10 sekundah. To je bila za njih tretja zaporedna zmaga in četrta na zadnjih petih preizkušnjah.

»O tem trenutku sem sanjal dolgo časa. Dve leti trdih treningov in odrekanja je poplačanih. To nam pomeni ogromno in sploh ne vem, ali lahko občutek primerjam s kakšnim drugim,« je bil izjemno zadovoljen član Cambridgea Theo Weinberger. »Za nami je res edinstvena sezona. Morali smo se prilagajati in držati visoko raven motivacije med fanti, še posebej ko so vmes posegle bolezni in smo morali biti v svojih mehurčkih. Zmaga je morda prav zato še za odtenek slajša,« pa je dodal predsednik veslaškega kluba na univerzi Cambridge in eden od osmerice v čolnu Callum Sullivan.

Izjemen dan za ženski šport

V nedeljo so bila sicer prva na delu dekleta, ki skupaj z moškimi tekmujejo šele od leta 2015. Tokrat je bila dirka tesnejša kot pred dvema letoma, saj so za četrto zaporedno zmago in skupno 45. veslačice Cambridgea slavile z dolžino čolna prednosti. Oxford ostaja pri 30 zmagah. V ženski konkurenci so dirko prvič izvedli leta 1927, redno pa jo prirejajo od leta 1964. »Čestitke krmarki nasprotnic Costi Levy, saj so se članice Oxforda borile kot levinje. Bilo je tesno, a me smo se držale načrta. Bile smo sproščene in neobremenjene in to nam je prineslo zmago,« je povedala krmarka Cambridgea Dylan Whitaker, veslačica Sarah Tisdall pa je dodala: »Izjemna tekma proti izjemnemu nasprotniku. Mislim, da bolj na tesno med nami do zdaj ni šlo. Izjemen dan za ženski šport, res sem ponosna na celotno ekipo.« Po prejemu pokala so se člani tako moške kot ženske ekipe tradicionalno okopali v reki, na kateri so slavili.