Do 24. marca so tako v Veliki Britaniji zabeležili 22 poročil o cerebralni venski sinusni trombozi in osmih drugih primerih tromboze. »Tveganje za pojav te vrste krvnega strdka je zelo majhno,« so zatrdili v nadzorni agenciji za zdravila in zdravstvene izdelke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Število in oblika domnevnih stranskih učinkov, o katerih so poročali doslej, pa po njihovih navedbah nista nič posebnega v primerjavi s stranskimi učinki drugih cepiv, ki se uporabljajo že rutinsko. Kot so dodali v agenciji, je cepljenje najučinkovitejši način za zmanjšanje števila smrtnih primerov in hudih potekov covida-19.

Vendarle za cepivo Pfizerja in BioNTecha poročil o takšnih dogodkih ni bilo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V Franciji pa so danes sporočili, da so v tednu od 19. do 25. marca zabeležili tri primere »tromboz na atipičnih mestih« po cepljenju s cepivom AstraZenece. Skupaj so od začetka cepljenja zabeležili 12 primerov, od tega štiri smrtne. Večina prizadetih so ženske, devet je bilo mlajših od 55 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Franciji sicer cepivo AstraZenece zdaj priporočajo le za osebe, starejše od 55 let. Do 25. marca so v državi s tem cepivom cepili dobrih 1,9 milijona ljudi.

Nizozemska ustavila cepljenje z AstraZeneco za mlajše od 60 let

Nizozemska pa je zadnja v vrsti evropskih držav, ki je ustavila cepljenje z AstraZeneco za mlajše od 60 let. Tako so se odločili, potem ko so zabeležili pet novih primerov tovrstnih stranskih učinkov, ki so prizadeli ženske, stare med 25 in 65 let. Ena med njimi je umrla.

Podobno odločitev, torej za zaustavitev cepljenja mlajše populacije s tem cepivom, so v začetku tedna sprejeli v Nemčiji.

Evropska agencija za zdravila (EMA), ki je cepivo AstraZenece sicer minuli teden ponovno razglasila za varnega, naj bi posodobljena navodila v zvezi s tem posredovala prihodnji teden.

Cepivo je AstraZeneca razvila v sodelovanju z univerzo v Oxfordu.