Tanzanija že od sredine lanskega leta ne sporoča podatkov o covidu-19, tudi trenutno ni aktualnih informacij o epidemioloških razmerah v državi. Pred kratkim umrli predsednik Tanzanije John Magufuli je šele relativno pozno uvedel blage ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. »Na žalost ne vemo, kako se ta različica odziva na cepiva,« je pojasnil Nkengasong.

Preventivno so vzpostavili sistem nadzora v sosednjih državah Tanzanije, medtem ko v Južni Afriki podrobneje preučujejo novo različico. Na celini so v 18 državah sicer že potrdili britansko različico novega koronavirusa, v 18 pa južnoafriško.

»Celina se počasi približuje tretjemu valu, kar je bilo pričakovano,« je povedal Nkengasong. Medtem ko na zahodu in jugu Afrike še beležijo upad novih okužb, so te v porastu v osrednji, vzhodni in severni Afriki, je pojasnil.

Nkengasong je še pozdravil načrte, da bodo cepivo proti covidu-19 proizvajali tudi v Afriki. Afriška unija se je namreč s farmacevtom Johnson & Johnson dogovoril o nabavi 400 milijonov odmerkov cepiva, večji del tega pa naj bi proizvedli v Južni Afriki. Na drugi strani je šef CDC posvaril pred ozkim grlom glede dobave cepiv iz Indije. To bo bo upočasnilo napore glede cepljenja prebivalstva, je prepričan.

Afriške države so doslej prejele okoli 30 milijonov odmerkov cepiva, 28 držav ga je prejelo v okviru pobude Covax, 20 držav pa tudi v okviru dvostranskih odnosov.