Združenje svetov delavcev Slovenije bo podalo kazensko ovadbo zoper direktorja javnega podjetja Voka Snaga iz Ljubljane Krištofa Mlakarja. Očitajo mu nezakonito odpoved pogodbe o zaposlitvi predsedniku sveta delavcev javnega podjetja Vodovod kanalizacija Snaga in kandidatu za delavskega direktorja v tem podjetju Andražu Nemcu.

Odpoved je povezana z Nemčevo delavsko-predstavniško funkcijo, njen očiten namen pa je onemogočanje učinkovitega delavskega soupravljanja skladno z zakonom o sodelovanju delavcev pri upravljanju, so sporočili iz Združenja svetov delavcev Slovenije.

Kot so pojasnili, je Nemec odpoved prejel za neko domnevno kršitev delovnih obveznosti izpred več kot leta dni, in sicer takoj zatem, ko je svet delavcev poskušal okrepiti prizadevanja za sporazumno vzpostavitev funkcije delavskega direktorja v družbi.

Mlakar je Nemcu odpoved delovnega razmerja vročil danes, to pa ima po navedbah združenja vse znake kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev ter kršitve pravic do sodelovanja pri upravljanju po kazenskem zakoniku, zato bo zoper njega v naslednjih dneh podalo kazensko ovadbo.

Ob tem v združenju upajo, da se »bodo na takšno početje, ki si ga brez kančka sramu dovolijo nekateri menedžerji za obračunavanje z delavskimi predstavniki v podjetjih, odzvale tudi druge pristojne državne inštitucije, zlasti odbor DZ za delo, ki je sicer že leta 2019 obravnaval tovrstno problematiko, sklenil pa ničesar«. sta