Za slovensko žensko reprezentanco v smučarskih skokih je nepozabna sezona z zgodovinskimi uspehi. Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Oberstdorfu so Slovenke osvojile komplet kolajn. Nika Križnar je postala svetovna prvakinja na srednji skakalnici, na ekipni tekmi so Nika Križnar, Ema Klinec, Špela Rogelj in Urša Bogataj postale podprvakinje, na premierni tekmi na veliki skakalnici pa je Nika Križnar skočila do brona. Edino razočaranje je bila tekma mešanih ekip z uvrstitvijo na četrto mesto. Najslajše je prišlo na koncu sezone svetovnega pokala, ko je Nika Križnar v Čajkovskem dvignila veliki kristalni globus. Boj za najprestižnejšo lovoriko zime je bil ogorčen, saj je Japonka Sara Takanaši zaostala za devet točk, Avstrijka Marita Kramer pa za 11.

Enajsturna vožnja v avtobusu čez Ural v Čajkovski

»Veliki kristalni globus nam je vsem orosil oči in prinesel veliko zadovoljstva. Osvojitev globusa je med vsemi lovorikami v sezoni najtežja. Na visoki ravni smo bili od junija naprej, zato menim, da smo bili najboljša ekipa, čeprav nismo zmagali v pokalu narodov. Vsaka tekma je bila živčna vojna, a končna zmaga je še slajša, ker je bila tesna,« je povedal glavni trener Zoran Zupančič na včerajšnji tiskovni konferenci prek aplikacije zoom, ki jo je tiskovni predstavnik SZS Tomi Trbovc zaradi prometne nesreče in zastoja na primorski avtocesti vodil kar s počivališča.

Slovenska vrsta je imela obilo težav zaradi koronavirusa na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu, kjer je moral zaradi pozitivnega testa v karanteno glavni trener Zupančič, in na ruski turneji, kjer je bila vsa ekipa izolirana, čeprav so selektor in večina tekmovalk že preboleli covid-19. »Ko sem bil v Nižnem Tagilu pozitiven na testiranju, so me odpeljali v gozd v podrto hišo, v kateri sem bil brez interneta in telefonske povezave. Zelo me je ujezilo, ko sem izvedel, da je izolirana vsa ekipa. Po posredovanju zelo vplivnih ljudi so me ponovno testirali, saj v Rusiji lahko delajo test PCR le na deset dni,« je pripovedoval Zupančič. Živčna vojna je trajala en dan, medtem pa so preostale reprezentance z luksuznim vlakom odpeljali v Čajkovski. Ko je bil Zupančič negativen na testu, je bilo treba za Slovenke organizirati avtobusni prevoz, a po štiriurnem čakanju so izvedele, da ne bo prišel. Urediti so morali dokumente, da so iz karantene dobile tudi smuči. »Ob eni uri v noči s ponedeljka na torek smo le dočakali avtobus in nato smo doživeli enajsturno vožnjo čez gorovje Ural v Čajkovski,« je rusko dogodivščino opisal Zupančič.

Nika Križnar še zbira občutke

Nika Križnar še zbira občutke po izjemni sezoni. »Moram se usesti za eno popoldne, da bom pogledala posnetke vseh tekem. Velikokrat v roke vzamem v globus, vse bolj se zavedam, da sem uresničila sanje. Brez takšne ekipe okrog sebe ne bi zmogla, saj nam je uspelo tudi zaradi moštvenega duha. Vsa sezona je bila naporna, jokali smo od sreče in žalosti,« je vtise strnila 21-letna Nika Križnar, ki je doživela prvi sprejem na Mlaki pri Kranju, kjer trenutno živi. »Vsak, ki je prišel, je jokal z menoj, jaz pa z njim. Ko prideš domov, je zlata vreden objem domačih,« je razlaga Križnarjeva. Posebej je izpostavila športno reakcijo najhujših tekmic za globus Takanašijeve in Kramerjeve. »Če mi slučajno ne bi uspelo, bi imela grenek priokus. Tudi Takanašijeva in Kramerjeva sta ga imeli, vendar sta športno prišli do mene. Takanašijeva mi je izjemno lepo povedala, da mi privošči skupno zmago, enako Kramerjeva,« je razlagala Križnarjeva.

Ko je morala v Nižnem Tagilu v izolacijo, je že resno pomislila na to, da bo ostala brez nastopa v Čajkovskem. »Bila sem v solzah in upala, da nam bodo dovolili nadaljevanje poti. Pot v Čajkovski v majhnem avtobusu z veliko prtljage je bila naporna. Malo sem spala, a splačalo se je potrpeti 11 ur, da sem se lahko borila na zadnjih tekmah,« je razlagala Križnarjeva.

Priznala je, da je bila na zadnjih tekmah zelo živčna. Utrdila je sloves tekmovalke, ki lažje napada iz ozadja, kot brani rumeno majico. »Tedaj sem bolj sproščena. V prid mi je bilo, da je bila zadnja tekma na veliki skakalnici, kjer je bilo več uživanja v letenju,« je razpredala Križnarjeva, ki je na zadnji tekmi osvojila tretje mesto in le za dve desetinki točke prehitela četrtouvrščeno Iraschko-Stolzevo. Če ne bi bila na stopničkah, bi ostala brez globusa.