Berlinska ministrica za zdravje Dilek Kalayci je danes sporočila, da v zvezni deželi iz previdnosti ustavljajo cepljenje ljudi, ki so mlajši od 60 let, z AstraZenecinim cepivom. Termini za cepljenje te skupine so tako v Berlinu odpovedani, je pojasnila ministrica. Po njenih besedah želi ta nemška zvezna dežela, ki ima okoli 3,7 milijona prebivalcev, počakati na posvetovanja na zvezni ravni in s strokovnjaki.

Že pred tem sta berlinski javni bolnišnici Charite in Vivantes sporočili, da ustavljata cepljenje žensk, mlajših od 55 let, s cepivom tega britansko-švedskega podjetja. »Ta ukrep je z vidika Chariteja nujen, ker je prišlo več poročil o možganski venski trombozi pri ženskah v Nemčiji,« je povedala tiskovna predstavnica te bolnišnice Manuela Zingl. Poudarila je sicer, da pri njih po cepljenju z AstraZenecinim cepivom niso zabeležili zapletov. Doslej so sicer v bolnišnici opravili okoli 16.000 cepljenj svojih zaposlenih, od tega večji del s cepivom AstraZenece.

Za ustavitev cepljenja mlajših žensk s tem cepivom pa so se zavzeli tudi direktorji petih od šestih univerzitetnih bolnišnic v deželi Severno Porenje-Vestfalija. Tveganje za dodatne smrtne primere je previsoko, so zapisali v pismu zveznemu in deželnemu ministru za zdravje.

Inštitut Paula Ehrlicha, ki je v Nemčiji pristojen za nadzor varnosti cepiv, je danes sporočil, da so do ponedeljka popoldne po cepljenju z AstraZeneco zabeležili 31 primerov tromboze možganskih ven in sinusov. Od tega so v 19 primerih poročali še o trombocitopeniji oziroma znižani koncentraciji krvnih ploščic oziroma trombocitov v krvi. Devet bolnikov je umrlo, so navedli na inštitutu. Med 31 primeri je bilo 29 žensk, starih med 20 in 63 let. Moška pa sta bila stara 36 in 57.

Doslej so v Nemčiji porabili več kot 2,7 milijona odmerkov cepiva AstraZenece, od tega je bilo 767 drugih odmerkov.

Zaradi teh neobičajnih, a zelo resnih motenj strjevanja krvi so francoske zdravstvene oblasti že sredi marca priporočile, da se z AstraZenecinim cepivom cepi samo starejše od 55 let. Podobno odločitev pa so v teh dneh sprejele tudi kanadske oblasti.