»V strategiji cepljenja je jasno zapisano, da je treba cepiti čim več ljudi v čim manjšem času,« je Velikonja razložil, zakaj so se v Kočevju odločili za svojo strategijo cepljenja in niso čakali na vladna navodila. »Ker smo vedeli, da cepljenje slej ko prej bo, smo že v decembru razvili aplikacijo, kjer bo možen vpis pacientov na eno mesto,« je Velikonja opisal, kako so se na začetek cepljenja pripravljali že mnogo pred njegovim začetkom. Za to strategijo so se odločili, ker so imeli dobre izkušnje že iz preteklosti. V kočevskem zdravstvenem domu so se namreč na vse situacije s koronavirsom pripravili predčasno. Kot je povedal pomočnik direktorice ZD, so že lanskega februarja najprej imeli učne ure pravilnega slačenja skafandrov in pravilnega ravnanja s covid pacienti, nato so pred začetkom množičnega testiranja iskali najbolj primeren prostor, in ker so ugotovili, da je to kočevska športna dvorana, so si tam takoj rezervirali prostor, da so bili na testiranje pripravljeni.

Preprost vpis v aplikacijo

Za strategijo cepljenja je zelo pomembno, da so podatki zbrani na enem mestu. Zato je aplikacija odlična rešitev. Nekaj časa so razmišljali, da bi se ustvarila aplikacija za vso Slovenijo, a so projekt do konca izpeljali le v Kočevju. Ljudje so se največ v aplikacijo vpisovali pri osebnih zdravnikih, v Zdravstvenem domu Kočevje jim je na voljo vstopna točka, dostop do portala pa imajo prav vsi v zdravstvenem domu, ki tako lahko vnesejo vsakogar. »To je ključno, da pacientov ne izgubljamo. Potrebno je, da tistega, ki se želi cepiti, v najkrajšem času možnem vpišemo v portal,« preprost način vpisovanja opisuje Velikonja.

Zakaj sistem cepljenja ni tako učinkovit kot v Kočevju tudi po vsej državi, ni želel odgovoriti. »Vem, da nekatere točke v Sloveniji delajo zelo dobro. Zakaj se je nekaterim zataknilo in kaj je razlog zato, pa težko ocenjujem. Vem samo to, da smo trenutno v zdravstvu vsi preobremenjeni,« je o drugih točkah dejal nekdanje ime leta na Valu 202. Za ključ uspešne strategije v Kočevju pa je izpostavil pravočasnost, proaktivnost in organizacijo.

Aplikacija spisana v parih dneh

»Ko enkrat sestaviš ekipo in ti je ta pripravljena slediti, je uspeh zagotovljen,« Velikonja pojasnjuje, zakaj se je odločil za programiranje povsem nove aplikacije. »Jaz prihajam iz digitalnega sveta, zato ideja po novi aplikaciji ni bila težka,« še pove. »Z našim IT-jevcem sva hitro našla skupni jezik in aplikacija je bila spisana praktično v parih dneh.« Med uporabo so aplikacijo seveda še nadgrajevali, a kot je povedal sogovornik, sistem sedaj deluje odlično.

Na odličen sistem v Kočevju so se tudi že vsuli očitki, da je to možno zgolj zato, ker gre za malo občino z okoli 17 tisoč prebivalci, in da bi se sistem zrušil, če bi bilo treba vpisovati večjo populacijo. »Res je, da je Miha odlični IT-jevec, a pri izdelavi aplikacije ni bila potrebna prav nobena posebna znanost, zato bi jo lahko naredil skoraj kdorkoli,« pove o zahtevnosti izdelave. O očitkih pa je prepričan, da so napačni in da bi njihova organizacija lahko delovala tudi z večjo populacijo, a bi le nekatere manjše stvari morali spremeniti. »Stvar bi bilo treba zapeljati nekoliko drugače,« je dejal. »Potrebno bi bilo urediti enotno vpisno točko in vzpostaviti klicni center, kjer bi se ljudje lahko vpisovali,« ima v glavi že izdelan načrt, kako bi stvar lahko delovala na širši ravni. Ob tem pravi, da je bilo tudi že govora o pomoči Slovenske vojske.

Odlično sodelovanje z NIJZ

V aplikacijo za cepljenje v Kočevju se je bilo mogoče vpisati že pred začetkom cepljenja v Sloveniji. »S tem smo dobili bazo ljudi, potem pa sem lahko računalniško hitro obdelal podatke, kateri pacienti sodijo v skupino, ki so na vrsti za cepljenje, in ta podatek smo poslali naprej. Tako smo vedno dobili zadostno število cepiv,« je Velikonja znova poudaril, da je bila ključna pravočasnost in proaktivnost. Pri razvrščanju pacientov pa je bilo, je nato povedal, treba vsakogar tudi poklicati. Takrat se namreč izgubi okoli 20 odstotkov pacientov na čakalni listi, saj so že aktivno bolni ali drugače zadržani, da se ne morejo udeležiti cepljenja. V Kočevju je trenutna precepljenost z enim odmerkom 29-odstotna, kar že presega mejo, ki je trenutno znana kot ključna (25-odstotna) za začetek hitrega zniževanja števila okužb v posameznih regijah. Da je precepljenost tako visoka, pa ne gre zasluga zgolj odlični organizaciji, ampak tudi sodelovanju z NIJZ-jem. »Takrat, ko smo slišali, da je na razpolago ostalo nekaj cepiva AstraZenece, smo hitro poslali prošnjo za dodatne odmerke in iz NIJZ-ja so nam cepivo tudi poslali,« je povedal.