Kaj posaditi na zelenjavni vrt?

Je sploh kaj lepšega od tega, da poletji na lastnem vrtu naberete čisto vse sestavine za pripravo kosila? Na poletne dni bomo morali še malce počakati, prav tako na pridelke. A če želite tudi letos uživati v dobrotah, je pravi čas, da začnete z načrtovanjem.

Pri izbiri črpajte iz svojih želja, več pa lahko posadite tiste zelenjave, ki jo je mogoče shraniti. Izbiro seveda prilagodite tudi svojemu znanju. Če ste začetnik, lahko najprej poskusite posaditi solato – recimo ledenko – ki ni preveč zahtevna. Poskrbeti morate predvsem za zalivanje, potrebuje pa toplo, sončno in zmerno vlažno ozračje. Tisti, ki imate že nekaj vrtičkarskega znanja, lahko posadite paradižnik, kjer morate poskrbeti za dobro oporo – nekateri prisegajo na običajne lesene palice, drugi pa na spiralne. Vsi zagnani vrtičkarji dobro vedo, da paradižnik potrebuje toplo in sončno zemljo, ki mora biti humusna in dobro pognojena. Paradižniki so izjemno priljubljeni, ker jih lahko shranimo in iz njih recimo pripravimo odlično domačo mezgo, češnjeve paradižnike pa lahko posušimo, dodamo nekaj olivnega olja in jih vložimo v kozarce. Še en pridelek, ki je okusen tako svež kot tudi shranjen, je zelje, ki potrebuje sončno lego in vlažna humusna tla. Zelje se odlično poda v solate, pozimi pa je seveda najboljše vloženo.

Tako paradižnik kot zelje lahko najdete v liniji sadik SPAR Kot nekoč, ki nudi lokalne in avtohotne vrtnine in sedaj šteje že preko 30 sort! Paradižnik Val vas bo zagotovo navdušil s svojo sočnostjo, zelje Varaždinsko 2 pa je vsekakor pridelek, ki ne sme manjkati na nobenem vrtičku. Izbirate lahko tudi med ostalimi sortami, kot so recimo solata Mima, solata Ljubljanska ledenka in kumara Dolga zelena. Sadike za vse naštete vrtnine lahko ekskluzivno do 20. aprila poiščete v vrtnarskih vozovih v trgovinah INTERSPAR!

Vrt popestrite s sadnim drevjem ali jagodičevjem!

Kot pravi vrtičkarski navdušenec zagotovo veste, da je sadno drevje tisto, ki vrtu doda prav poseben čar. Zakaj? Drevje v poletnih dneh poskrbi za prijetno senco, pomladni cvetovi sadnega drevja popestrijo okolico in najbolj pomembno – drevesa obrodijo sadje, ki poživi vaš jedilnik.

Če želite, da vaš vrt v spomladanskih mesecih izgleda čudovito, lahko izberete češnjo, ki je priljubljena predvsem zaradi nežnih belih cvetov, v zgodnjih poletnih mesecih pa vam podari še sladke plodove. Češnja je vzdržna, saj pozimi prenese celo do –25 ºC, slabše pa prenaša težko in nepropustno zemljo. Še ena vrsta sadnega drevja s prečudovitimi cvetovi je marelica, ki pa spada med nekoliko zahtevnejše sorte, saj potrebuje toplo in zavetno lego, ne mara pa mokre in slabo prepustne zemlje. Če imate še posebej radi tradicionalno, lahko posadite domačo slivo, ki glede tal ni posebno zahtevna, vseeno pa ji najbolj ustrezajo globoka humusna tla.

V liniji SPAR Kot nekoč vas čaka široka ponudba sadik sadnega drevja, kjer najdete vse omenjene vrste, saj lahko izbirate med češnjo Lapins, marelico Ogrska marelica in slivo Domača češplja. Ponudbi so v Sparu letos dodali tudi novost – sadiko za hruško Viljamovko, izbirate pa lahko tudi med jablanama Carjevič in Krivopecelj. Kaj pa, če nimate vrta? Posadite lahko sadno jagodičevje, ki uspeva tako na vrtu kot tudi v loncu. Lonec lahko postavite na balkon in posadite recimo robido ali kosmuljo, ki ju prav tako najdete v liniji SPAR Kot nekoč. Vas zanima, kako poteka sajenje in kaj vse potrebujete? V spodnjem videu si lahko ogledate, kako preprosto je posaditi kosmuljo, ki jo je spretna vrtičkarka, Metka Ternjak Gomboc, posadila kar v lonec. Vse sadike za sadno drevje in jagodičevje so na voljo le v trgovinah INTERSPAR.

Skupaj ohranimo tradicijo!

Dragoceno znanje o vzgoji rastlin, prilagojenih na naše razmere in zemljo, so si naši predniki predajali iz roda v rod, v Sparu pa ga želijo ohranjati še za prihodnje generacije. In prav zavedanje o pomenu slovenske dediščine in želja po ponudbi lokalnih in avtohtonih izdelkov najvišje kakovosti sta bila glavna razloga za nastanek projekta SPAR Kot nekoč, ki živi že vrsto let.

V trgovinah SPAR in INTERSPAR ne spreglejte pestre ponudbe semen avtohtonih in starih slovenskih vrtnin SPAR Kot nekoč in tudi vi poskrbite za ohranjanje tradicije. Za odlične vrtičkarske nasvete bo tudi letos poskrbela strokovnjakinja Metka Ternjak Gomboc, ki na Sparovem Facebooku, Instagramu in YouTube kanalu že deli koristne trike za bogat pridelek. Veselo in ustvarjalno vrtičkanje!