Najboljši so pekovski izdelki, oziroma kruhki in podobno, ki so pripravljeni hitro in brez kompliciranja:

Enostavni domači bejgli oz. okrogle štručke

Hitri porovi kruhki

Tile česnovi s sirom so pripravljeni v pol ure. Testo zamesite, se malo poigrate z nekajkratnim prepogibanjem, nato pa jih le oblikujete in spečete v pečici. Odlični so topli ali sobne temperature. Čudovito se tudi odmrznejo, zato jih lahko na enkrat pripravite več in jih imate na razpolago vedno, ko vam zadišijo.

Ti kruhki so fantastična priloga pravzaprav čisto povsod, popolni so pa tudi čisto sami. Lahko jih tudi razpolovite – se kar sami prelomijo, saj so lepo mehki – ter jim dodate še kakšno rezino sira ali kakršne koli mesnine.

Za pripravo potrebujete le:

• moko

• pecilni prašek

• maslo

• sir

• pinjenec (ki ga lahko pripravite doma le z mlekom in kisom v 10-ih minutah!)

• sol

• med

• strok česna in malo česna v prahu

• sušen ali sveži peteršilj

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE:

Sestavine za testo:

312 g moke (plus za oblikovanje)

1 paketek (oz. 2 žlici) pecilnega praška

1 žlička česna v prahu

1 žlička soli

115 g na kocke narezanega mrzlega masla

270 ml pinjenca (oz. mleko + 2 žlici kisa)

2 žlički medu

125 g sira

Sestavine za premaz:

50 g stopljenega masla

1 strok česna ali 1/2 žličke česna v prahu

1 žlica svežega ali 1 žlička sušenega peteršilja

PRIPRAVA

Maslo za testo narežite na centimetrske kocke in ga do uporabe postavite v hladilnik, da bo res mrzlo. Pečico segrejte na 220°C.

V mleko vlijte 2 žlici kisa in premašajte ter pustite počivati 10 minut. V tem času se bo mleko postopoma začelo spreminjati. Kis namreč povzroči, da se mleko začne siriti, oziroma strjevati, to je normalno in to hočemo.

Skupaj zmešajte moko, pecilni prašek in sol. Nato s prsti ugnetite mrzlo maslo, da dobite drobtinasto obliko testa. Nato med drobtine umešajte še nariban sir. V sredino drobtinaste sirove zmesi vlijte večino pinjenca (2 žlici ga prihranite), nato pa še med ter premešajte s kuhalnico, da se začne oblikovati testo. Ne mešajte preveč!

Na čisto delovno površino potresite nekaj moke, nato pa nanjo prenesite še testo. Ker bo zelo mehko, po potrebi dodajte še malo moke, a ne pretiravajte, saj mora bit testo mehko in nežno. Testo oblikujte v pravokotnik debeline 2 cm. Da bodo kruhki puhasti, je treba testo nekajkrat prepogniti. Pravokotnik zato prepognite na tri dele, nato pa spet nežno razvaljajte v 2 cm debelino. Nato testo še enkrat prepognite, tokrat z druge strani. Še enkrat razvaljajte in še enkrat prepognite. Testo še zadnjič oblikujte v pravokotnik debel 2 cm. Vzemi kozarec premera približno 7 cm in z njim oblikujte krogce. Pazite, da kozarca, ko ga potisnete v testo in potem dvignete, ne zavrtite. To je nujno, da lahko kruhki med peko narastejo.

Kruhke lahko pečete v pekaču ali v za v pečico primerni ponvi – pomembno je, da se krogci držijo skupaj, da se ne razlezejo, ampak pa drug drugega med peko “silijo” v vzdigovanje in so pečeni lepo visoki. Krogce premažite s preostalim pinjencem in pecite približno 20 minut v pečici, ogreti na 220°C, da se zlato obarvajo.

Strok česna dobro sesekljaje, dodajte peteršilj in stopljeno maslo. Pečene kruhke vzemite iz pečice in jih še tople premažite z maslenim premazom.

Kruhki so najboljši topli, lepo se pogrejejo ter tudi odmrznejo. Postrezite jih kot prilogo ali pa s sirom ali katero koli mesnino kot glavno jed.