Poleg »koronskega« je bilo zadnje leto tudi »spletno«. Tja so se prestavila predavanja, sestanki, predstave, koncerti, tudi nakupovanje. Zato je ozaveščanje o varnosti na internetu, kakor tudi o pasteh in nevarnostih, ki jih ta prinese s seboj, še toliko bolj pomembno. »Storilci so kar bistri, skoraj vsakodnevno izpopolnjujejo svoje kriminalne prijeme. Idej jim ne zmanjka,« je sredi tedna poslušalcem prek spleta delo nepridipravov opisoval Aleš Ulčar, kriminalist inšpektor z oddelka za računalniško preiskovanje na PU Koper. Pomembna in aktualna tematika se je znašla na prvi tematski delavnici, ki so jo na Policijski upravi Koper organizirali prek spletne učilnice zoom. »Nevarnosti pretijo vsem – najmlajšim, najstnikom pa tudi starejšim. Otroci so vse več na spletu, vse več imajo interaktivnih prijateljev, prek interneta tudi vse več nakupujemo,« je o razlogih za izbiro prav te teme za prvo delavnico povedala Anita Leskovec s PU Koper.

Da ta snov res ne pozna meja, je pokazala pisana paleta sodelujočih v razpravi. Udeležili so se je starši z otroki, najstniki in starejši. Tudi upokojenci. Z zanimanjem so poslušali o ljubezenskih prevarah, pri katerih si spretni goljufi vzamejo ogromno časa za tkanje intimnih vezi s tarčo, na te strune pa kasneje brenkajo. Denar, v teoriji nakazan ameriškemu vojaku za pot domov iz Iraka ali pa vdovcu za plačilo otrokove operacije, je težko, če ne celo nemogoče izslediti. »Nekateri nasedejo in plačujejo v nedogled. Previdni morate biti zlasti pri neznancih iz tujine, ki želijo denar,« je opozoril kriminalist inšpektor Ulčar. Izpostavil je še »sextortion«, izsiljevanje zlasti moških z intimnimi posnetki. »Najbolje je, da izsiljevalce blokirate, s plačilom ne boste ničesar rešili. Še bolje je, da ne nasedate na take prevare. V eni uri se ne more nihče tako hitro navezati na nekoga drugega in si biti tako zelo všeč, da se že sleče,« je prepričan. Ulčar je svetoval še o tem, kako prepoznati lažne spletne trgovine, oglase prevarantov, ki jih je na spletu vse več, opozoril pa je tudi na lažne vlagatelje v virtualne valute, ki želijo kot posredniki sodelovati z ljudmi. »V določenem trenutku izgineta tako denar kot tudi goljuf. Vi pa ostanete brez vsega.«

Zadovoljni tako udeleženci kot policisti

Zbrane za zasloni so najbolj zanimale goljufije, povezane z lažno tehnično podporo, ki so zadnje čase v porastu, pa prevaranti, ki se izdajajo za Pošto Slovenije ali kakšno drugo dostavno službo, zlonamerne kode in zlasti, kako se je najbolje pred takimi napadi zaščititi.

»Popolne zaščite ne zagotavlja noben protivirusni program, jih pa večina zadostno. Težko je biti pameten, kateri je najboljši. Enkrat eden, drugič drugi,« je predavatelj Ulčar odgovoril na vprašanje sodelujočega. »Zaščita na spletu še ni takšna, kot bi morala biti. Ko gremo od doma, zaklenemo vrata, tudi avto, motor, na varnost na internetu pa pozabimo. Storilci to s pridom izkoristijo, saj napadejo ne dovolj dobro zaščiten računalnik. Protivirusni programi so nujni, a jih je treba redno posodabljati,« pa je sodelujočim na srce položil Jure Griljc, policijski inšpektor v sektorju uniformirane policije PU Koper.

Posebno pozornost sta predavatelja namenila otrokom in jih posvarila, naj bodo izjemno pazljivi pri komunikaciji z ljudmi, ki jih spoznajo prek spleta, v nobenem primeru pa nikoli, četudi s to osebo že dolgo klepetajo, z njimi iti sami na srečanje v živo. »Ne izdajajte svojih podatkov, tudi ne imen učiteljev, saj si tisti s slabimi nameni beležijo takšne informacije in lahko kaj hitro ugotovijo, kdo ste, kdo so vaši starši in kje živite. Otroci so sicer bolj ranljivi, a enak nasvet velja za odrasle. Ne razlagajte naokoli, da greste na morje, saj potem vsi vedo, da je hiša prazna,« sta bila jasna.

Večina od kakšnih 30 udeležencev svetovalne delavnice je zanjo izvedela prek facebook profila PU Koper. »Uporabnike je treba ozaveščati o varnosti na internetu, saj se brez tega lahko kaj hitro ujamemo v past. Če tega ni, tudi noben program ne bo koristil. Zato so takšne predstavitve še kako dobrodošle,« se je za koristne informacije policistoma zahvalil udeleženec Matjaž. »Tako pozitivnega odziva nismo pričakovali, predvsem smo se razveselili celih družin. Delavnice so in bodo brezplačne, vsak, ki se nam pridruži, pa lahko s tem samo kaj pridobi. To je naš cilj,« se je na odzive sodelujočih navezala Anita Leskovec.

Koprski policisti se namreč zavedajo, da je najbolj pristen prav osebni stik na terenu, med ljudmi, v vrtcih, šolah, podjetjih, ki pa jim je trenutno onemogočen. »Poskusili bomo storiti vse, da ne izgubimo vsaj stika prek spleta. Prebivalci morajo zaupati policiji, morajo vedeti, da jim bo prav policist prišel na pomoč, ko jo bodo res potrebovali. To je zaupanje, ki ga moramo ohranjati in negovati,« je zaključila Leskovčeva. Odslej bodo take delavnice organizirali enkrat na mesec, aprila bo na vrsti varnost v prometu, sledila bo tema o varnem poletju, odpirali pa bodo tudi druge izjemno pomembne teme, kot so družinsko nasilje, nasilje nad ženskami, varno plavanje, vlomi in tatvine…