Levica in SD sta že po sprejetju zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski od letos do leta 2026 v DZ vložili dovolj podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, ki so jih zbrali v le nekaj dneh, je v današnji izjavi za medije ob robu zbiranja podpisov v središču Ljubljane spomnil Mesec.

Koalicijska večina je nato le dan zatem potrdila sklep o nedopustnosti referenduma, ustavno sodišče pa je pozneje izvajanje zakonske podlage za dolgoročnejše vojaške investicije zadržalo do končne odločitve o ustavnosti zakona.

Z novelo zakona o izvrševanju proračuna pa je DZ v petek določil, da kot izjema od omejitev prevzemanja obveznosti iz proračuna ne veljajo pogodbe za investicije na podlagi posebnega zakona, pač pa predvidene s splošnim dolgoročnim programom opremljanja in razvoja Slovenske vojske ter srednjeročnim obrambnim programom za njegovo izvedbo.

Čas za zbiranje podpisov do petka

V Levici se jim to zdi nedopustno, zato ponovno zbirajo podpise pod zahtevo za razpis referenduma. Po njihovi oceni je v petek sprejeta novela, ki vladi daje pravno podlago za nabavo orožja, še slabša od prve rešitve. »Ne pozna namreč nobenih omejitev glede cen orožja, skupna vrednost ni več 780 milijonov evrov, ampak je lahko praktično neomejena, ni več razreza po letih in proračunih ter ni več poročanja parlamentu. Kar vlada poskuša, je dobiti čisti bianco ček za orožarske posle,« je dejal Mesec.

Po njegovih besedah bi v enem letu lahko podpisali za več let orožarskih pogodb, ki bi skupaj lahko nanesle tudi milijardo evrov vrednosti, odplačevati pa jih bodo morale naslednje vlade, namesto da bi s tem denarjem gradili bolnice, stanovanja, domove za starejše. Državljane zato poziva k oddaji podpisa, saj da »ne gre samo za nabavo orožja, gre tudi za to, da vlada poskuša zaobiti demokratično voljo ljudstva in ustavni red v tej državi«.

Iva Padar, ki v Ljubljani pomaga pri zbiranju podpisov, je dejala, da je odziv ljudi od sedaj dober. »Verjetno bomo zelo kmalu zbrali potrebno število podpisov,« je ocenila.

V prvem koraku vlaganja zahteve za zakonodajni referendum je treba zbrati 2500 podpisov podpore volilcev in jih vložiti v DZ, za to pa imajo čas do petka.