V petek se je v bolnišnicah zdravilo 497 covidnih bolnikov, na intenzivni negi jih je bilo 107. Včeraj so umrli trije covidni bolniki, skupno je v Sloveniji za koronavirusom umrlo 4011 bolnikov.

Včeraj je bilo opravljenih tudi 32.063 hitrih antigenskih testov, pri katerih pozitivne rezultate naknadno preverjajo s PCR-testi.

V rumeni fazi samo še Posavje

Sedemdnevno povprečje dnevno potrjenih koronavirusnih okužb se je v primerjavi z dnevom prej dvignilo za 32. Bolnišnično oskrbo so v petek potrebovala tri osebe manj kot v četrtek, ena oseba manj je bila tudi na oddelkih za intenzivno nego. V petek je umrlo sedem oseb s potrjeno koronavirusno okužbo manj kot v četrtek.

Med regijami se edino Posavje še uvršča v rumeno fazo glede na povprečje okužb, tri regije (koroška, goriška in obalno-kraška) pa se uvrščajo v rdečo fazo. Ostale so v oranžni.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je državi trenutno 12.182 aktivnih primerov okužbe.

Krek: Če se bomo odločili za zaprtje, se bomo odločili s težkim srcem

V petek potrjenih več kot 1200 okužb z novim koronavirusom samo dokazuje, da gremo s trendom navzgor, je ob obisku na Koroškem danes dejal direktor NIJZ Milan Krek. O tem, kaj bo glede morebitnega zaostrovanja ukrepov stroka predlaga vladi, pogovori še potekajo. »Če se bomo odločili za zaprtje, se bomo odločili s težkim srcem,« je dodal.

Stroka se po njegovih besedah o tem, kaj bo glede na razmere predlagala vladi, še zmeraj odloča, razgovori še potekajo. Končne odločitve bodo po njegovih besedah sprejeli v nedeljo na Brdu pri Kranju. Tam je, kot je znano, posvet o epidemiji sklical predsednik republike Borut Pahor.

Na vprašanje, ali bi bilo treba popolnoma zapreti javno življenje, je Krek danes dejal, da je to težko reči, ker je treba vprašati vse partnerje, pomembno je tu gospodarstvo in ostali dejavniki. »Če bi gledali samo z epidemiološkega vidika, potem da, ampak je zelo pomembno pogledati še kaj drugega,« je dodal Krek.

»Če se bomo odločili za zaprtje, se bomo odločili s težkim srcem, ne hitropotezno. Zato je predsednik republike za nedeljo tudi sklical sestanek, da se odločimo na vrhu z vsemi, tako koalicijo kot opozicijo, kaj in kako naprej,« je danes dejal prvi mož Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ponovil je stališče stroke, da se šole zapirajo zadnje, povedal pa je tudi, da se pripravlja nova regulativa na državni ravni, po kateri se bodo karantene bistveno bolj nadzirale, tako da bodo ljudje dejansko tudi kaznovani, če ne bodo ostali doma.

Britanski sev ponovno poganja epidemijo

Sicer pa je posebej izpostavil angleško različico novega koronavirusa, za katerega je znano, da je bistveno bolj kužen in zaradi česar je po Krekovih besedah treba biti bistveno bolj pozoren in upoštevati vse zaščitne ukrepe. Britanski sev po njegovih besedah ponovno poganja epidemijo, so pa v slovenskem prostoru prisotni tudi drugi sevi, prav tako stroka v prihodnjih mesecih pričakuje še kakšno novo različico.

»Tako nas čaka še veliko dela na tem področju, ker presenečenj še ni konec s tem virusom in nas bo presenečal še naprej,« je dejal Krek. Novi sevi po njegovih besedah predstavljajo tudi nevarnost za domove za starejše, kjer se bistvenih sprememb v sistem ne da več vnesti. Kljub visoki precepljenosti stanovalcev pa je znano, da cepivo ne predstavlja popolne zaščite.

Krek pa je v zvezi s cepljenjem ponovil, da je namen cepiti čim večji del prebivalstva, saj je to predpogoj, da vsaj približno normaliziramo življenje in da se zmanjšajo nefarmakološki ukrepi. »Če bomo dejansko imeli vsaj 70-odstotno precepljenost, kar je možno do avgusta doseči, bomo lahko v jesenski čas bistveno lažje vstopili,« je dejal Krek.

Trenutno pa je zaradi naraščanja okužb nujno dosledno upoštevati vse že znane zaščitne ukrepe, vsi, ki zbolijo, in vsi, ki so imeli tesen stik z okuženimi, naj ostanejo doma, je opozoril Krek. Ljudi je pozval še, naj si v čim večjem številu naložijo aplikacijo, ki jim bo sporočila stik z okuženim.