V slovenski zahodni sosedi bodo do 30. aprila v veljavi samo ukrepi, ki veljajo za rdeča in oranžna območja. Do takrat ne bo nobena dežela ali provinca označena z rumeno. Tako ostaja prepovedano gibanje med posameznimi deželami, še vsaj mesec bodo zaprti tudi bari in restavracije, pri čemer je možen prevzem hrane in pijače. Na začetek maja so preložili tudi odprtje športnih dvoran, bazenov, kinodvoran in gledališč, je odločila skupina, v kateri so predstavniki italijanske vlade in stroke.

Od ponedeljka bo sicer več kot polovica od 20 italijanskih dežel označenih z rdečo barvo, kar pomeni najstrožje ukrepe za zajezitev virusa. Sedmim deželam in avtonomni provinci Trentino se bodo med rdečimi območji pridružile dežele Kalabrija, Toskana in Dolina Aoste. Lacij, v katerem je tudi prestolnica Rim, bo v torek prešel iz rdeče v oranžno fazo, kar pomeni sprostitev določenih ukrepov.

Med velikonočnimi prazniki, torej od 3. do 5. aprila, bodo sicer po celotni državi v veljavi ukrepi rdeče stopnje. To pomeni, da bodo zaprte vse nenujne trgovine, prebivalci pa bodo smeli zapustiti domove samo za odhod na delo, obisk zdravnika ali ob izrednih dogodkih. Bodo pa po veliki noči po vsej državi odprli šole za mlajše učence. »Dosedanji ukrepi so prinesli prvi znak upočasnitve (epidemije), vendar so razmere še vedno negotove,« je ob tem povedal italijanski minister za zdravje Roberto Speranza.

Iz Italije so v petek zvečer poročali o skoraj 24.000 novih primerih okužbe z novim koronavirusom v zadnjem dnevu. Pozitivnih je bilo 6,8 odstotka testov. V zadnjem dnevu je umrlo še 457 covidnih bolnikov, skupaj pa 107.256. Še naprej narašča število bolnikov v bolnišnicah. Na navadnih oddelkih je bilo v petek 28.472 bolnikov s covidom, kar je 48 več kot dan pred tem. Na intenzivnih oddelkih pa jih je bilo 3628, kar je osem več kot v četrtek, kažejo podatki italijanskega ministrstva za zdravje.

Nemški zdravniki pozvali k dvotedenskemu zaprtju države

Nemški zdravniki intenzivne nege so pozvali k strogemu dvotedenskemu zaprtju države, da bi se tako izognili preobremenjenosti nemških bolnišnic v obdobju tretjega vala epidemije covida-19, s katerim se trenutno spopada Nemčija.

Kombinacija zaprtja, cepljenja proti covidu-19 in testiranja na okužbo z novim koronavirusom je potrebna, če se želimo izogniti preobremenjenosti na oddelkih intenzivne nege, je za nemški časnik Rheinischen Post dejal vodja nemškega interdisciplinarnega Združenja za intenzivno nego in urgentno medicino Christian Karagianidis.

Karagianidis je nemške politike pozval, naj glede na hitro naraščanje števila novih okužb z virusom sars-cov-2 nemudoma ustavijo vsako načrtovano odpiranje države. »Politike prosim, naj ne pozabijo na zaposlene v bolnišnicah,« je dodal.

Nemški Inštitut Roberta Koch (RKI) je danes objavil največjo sedemdnevno incidenco okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev od sredine januarja v državi, ki je 124,9. Dan prej je bila 119,1.

V Nemčiji je prišlo do razhajanj med ministrskimi predsedniki 16 nemških zveznih dežel in vlado pod vodstvom nemške kanclerke Angele Merkel glede zaostritve protikoronskih ukrepov. V tistih zveznih deželah, kjer trenutno beležijo nizko raven okužb z novim koronavirusom, nasprotujejo načrtom za strogo zaprtje države.

Nedavna javnomnenjska raziskava je sicer pokazala, da je vedno več Nemcev ponovno naklonjenih zaostritvi ukrepov. Anketa nemške televizije ZDF je pokazala, da 36 odstotkov podpira zaostritev ukrepov, 31 odstotkov jih je za ohranitev trenutnih ukrepov, le četrtina vprašanih pa je dejala, da si želi sprostitve protikoronskih ukrepov.

V Franciji razširili strožje omejitvene ukrepe

V Franciji od danes strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa veljajo še v treh dodatnih departmajih. 16 departmajem, kjer so jih uvedli že pretekli konec tedna, so se pridružili še Nievre, Aube in Rhone, v katerem leži mesto Lyon.

Prebivalci 19 francoskih departmajev tako ne smejo zapustiti regije, pa tudi sicer so omejili gibanje na prostem. Rekreacija in sprehodi so dovoljeni na območju do 10 kilometrov od doma. Tako kot med prejšnjimi zaprtji morajo prebivalci tudi tokrat svoj odhod od doma utemeljiti z izjavo na posebnem obrazcu.

Zaprtih je večina nenujnih trgovin in storitev. Izjema med drugim velja za šole, knjigarne, cvetličarne, prodajalne čokolade, čevljarje in frizerje, pri čemer morajo ti upoštevati stroge sanitarne predpise.

Vlada je poostrila nadzor na železniških postajah, letališčih in cestninskih postajah, da bi ljudem preprečili potovanja med regijami, če nimajo nujnega razloga. Že od petka po Franciji za upoštevanje ukrepov skrbi 90.000 policistov.

Francoska agencija za varnost zdravil je medtem potrdila, da obstaja zelo majhno tveganje za nastanek netipične tromboze po cepljenju s cepivom proti covidu-19 podjetja AstraZeneca. Gre za hude oblike motnje strjevanja krvi, o katerih je poročalo tudi več drugih držav.

Agencija je kljub temu zagotovila, da so koristi cepljenja z AstraZenecinim cepivom še vedno večje od tveganj.