Čeprav so se v finalu uvrstili skozi šivankino uho - v polfinalu proti Calcitu so na drugi tekmi izgubljali že z 0:2, nato pa izsilili tretjo tekmo in jo dobili s 3:1 -, so odbojkarji ACH Volleyja naredili prvi korak k sedemnajstemu zaporednemu naslov državnih prvakov oziroma osemnajstemu v zgodovini kluba. Uvodno tekmo finala državnega prvenstva proti Merkurju v Mariboru so dobili s 3:1 (-23, 23, 18, 20).

Finale se igra na tri zmage, naslednja tekma bo čez štiri dni v Ljubljani, tretja, morda že odločilna, pa v petek, 2. aprila, znova na Štajerskem, kjer na naslov čakajo vse od 1993.

Že prvi niz je pokazal, da si nasproti stojita izenačeni ekipi, ki sta si v tej sezoni razdelili izkupičke na dosedanjih štirih tekmah. Mariborčani so dvakrat slavili v državnem prvenstvu, Ljubljančani pa so zmagali na začetku sezone ter v finalu srednjeevropske lige.

V sedemindvajsetih minutah si nobena ekipa ni priigrala več kot dve točki naskoka. Domači so vodili na začetku niza, gostje pa pri izidu 19:17. A minuta odmora domačega stratega Sebastijana Škorca je tehtnico nagnila na mariborsko stran. Merkur je povedel z 22:21, po napaki Jana Pokeršnika pri sprejemu še 24:22, po osmi točki Jevgenija Kiseljuka pa so domači osvojili niz s 25:23.

Drugi niz se je končal z istim rezultatom, a v prid ACH Volleyja, ki si je hitro priigral prednost 12:8 in bi lahko izenačil tudi brez drame v zaključku, saj je vodil s 21:16 in 23:19. A domači so s kančkom sreče ter blokom Mihe Cafute prišli na 23:22, pri 24:23 pa so imeli celo napad za izenačenje. Ustavil ga je 203 centimetre visoki Iranec Amir Toukhteh, po poklicu bloker, za izenačenje na 1:1.

Ljubljančani so se s tem sprostili, zaigrali še bolj povezano in učinkovito, Mariborčanom pa se je vedno bolj poznala odsotnost poškodovanega libijskega korektorja Ahmeda Ihbajrija. Niz so gostje odprli z 2:0, 6:2 in 12:5. Razigrana je bila naveza Božidar Vučićević-Matej Kök-Jan Pokeršnik, ki je skupaj v tretjem nizu dosegla 14 točk in ni razen znižanja na 10:15 dovolila nikakršnega dvoma o zmagovalcu.

V četrtem nizu je ACH unovčil izkušnje iz številnih finalov, bil bolj zbran in natančen ter pokazal, zakaj so mu odbojkarski strokovnjaki pred finalom pripisali vlogo favorita. Niz je bil izenačen le do 9:7. Sledila je točka Jana Pokeršnika, napaka Jevgenija Kisiljuka na drugi strani ter as Gregorja Ropreta za 12:7.

Merkur Maribor se je sicer približal na 14:12, toda minuta odmora Matije Pleška, dve točki Božidarja Vučićevića ter blok Matica Videčnika so goste vrnile v vodstvo 18:13 ter pripeljale do zaslužene zmage.

Najučinkovitejši pri zmagovalcih so bili Božidar Vučićević z 20 točkami, Matej Kök, ki jih je zbral 18, ter Jan Pokeršnik s petnajstimi. Pri domačih sta izstopala Rok Možič (23) in Jevgenij Kisiljuk (16).