Čeprav Bor Pavlovčič ne more trenirati na letalnici v Planici, je danes s tretjim mestom po dve uri dolgem tekmovalnem maratonu z le eno serijo z veliko prekinitvami zaradi vetra unovčil vse prednosti domačega igrišča. Pozna vsak detajl pod Poncami, saj je v organizacijski ustroj vpeta vsa družina in ima v njej tudi največ glasnih navijačev. Oče Martin in sestra Tisa sta teptalca snega na letalnici in zastavonoši na odprtju tekmovanj (oče slovenske zastave), mama Petra pa je merilka daljav in si vedno izbori položaj pri 230 metrih, kjer pristajajo največji asi.

Pavlovčič bolj vesel kot ob drugem mestu v Klingenthalu

»Mama mi je že čestitala z močnim objemom, sestre in očeta pa še nisem videl, a vem, da me nekje že čakata,« je medtem, ko mu je za stopničke čestital nekdanji poljski Adam Malysz, razlagal 22-letni Bor Pavlovčič iz Mojstrane, ki je za domači klub Rateče Planica dosegel zgodovinski uspeh. Po pristanku je imel nekaj težav z desno smučko, kar se mu dogaja na letalnici, vendar pravi, da ni bilo nobenega strahu pred padcem.

Pavlovčič je tretjič v karieri skočil na stopničke, a prvič na domačih tleh, potem ko je v zahtevnih razmerah nadgradil predstavo s tekme v četrtek. »Posebne stopničke, ki sem jih bolj vesel kot drugega mesta v Klingenthalu. Pokazal sem, da spadam med najboljše tri letalce sveta. Napako od četrtka sem odpravil in pokazal vse, kar znam. Zaradi odpovedi poskusnega skoka, preložitve začetka in veliko prekinitev je bilo čakanje zelo stresno. Skušal sem ohranjati energijo, da na skakalnico ne bi prišel ves izmozgan, obenem pa sem bil toliko aktiven, da ne bi bil zaspan. Na koncu sem prišel na zaletišče v stanju, v kakršnem sem si želel,« je razlagal Pavlovčič novinarjem, medtem ko je trener Robert Hrgota potrpežljivo čakal, da mu čestita za stopničke.

Cene Prevc vesel kot radio

Zelo je bil vesel tudi četrtega mesta Domna Prevca, ki je izvedel vrhunski skok, najboljšega letos v Planici. Ob tem je pokazal novo odliko, saj je imel med vsemi najslabše razmere z vetrom v hrbet. Peter Prevc, ki mu je koristil večerni sestanek za izboljšave v skoku s selektorjem Hrgoto in se je veselil, da je preskočil zeleno črto, in Žiga Jelar sta končala na robu deseterice. Anže Semenič (19. mesto) in Lovro Kos (21. mesto) sta bila zadovoljna z izkupičkom. »Že pol ure sem vesel kot radio, vendar sem ga zelo biksal, saj bi ob takšni pomoči vetra marsikdo iztržil več kot 240 metrov,« je bil slikovit Cene Prevc (22. mesto), potem ko je v zadnjem skoku sezone za šest metrov izboljšal osebni rekord in ga pomaknil na 232,5 metra. Anže Lanišek (26. mesto) še vedno išče prave občutke na letalnici.

»Všeč mi, da se fantje niso preveč ozirali na vremenske pogoje z neugodnim vetrom, ampak na izvedbo. Vesel sem, ker je Pavlovčič tudi z napako skočil na oder za zmagovalce. Če jo odpravi, bo lahko uvrščen še višje. Domen Prevc je pokazal umirjenost, bratu Petru pa se izmika deseterica. Jelar nas je presenetil s suverenostjo in samozavest mu je zrasla,« je bil navdušen Robert Hrgota, ki je odločil, da bodo na današnji ekipni tekmi nastopili v vrstnem redu Bor Pavlovčič, Peter Prevc, Žiga Jelar, ker je na letalnici pokazal boljšo formo od Anžeta Laniška, in Domen Prevc. Slovenija je letos dolžnik na ekipnih tekmah in z osmimi vrhunskimi skoki bi bili prvič letos na odru za zmagovalce.

V razmerah z vetrom v hrbet je Nemec Karl Geiger unovčil moč svojih nog in premočno zmagal ter ohranil jeklene živce, saj ga niso zmedle težave s čevljem na zaletišču. Vez, ki jo zapne čez vezalke, se mu je strgala in vse skupaj so sanirali z zaponko. V pravi žični vojni s trenerskim zniževanjem zaletišča je bil drugi Japonec Rjoju Kobajaši, medtem ko se poteza ni obrestovala pri Markusu Eisenbichlerju (sedmo mesto). Jutri bo ekipna tekma, v nedeljo pa še velike finale s tridesetimi najboljšimi v skupnem seštevku svetovnega pokala, med katerimi bo tudi pet Slovencev (Lanišek, Pavlovčič, Peter in Domen Prevc, Jelar). Oba dneva bo poskusni polet ob 9. uri, prva serija v konkurenci pa ob 10. uri.