S 1600 kvadratnimi metri uporabne površine bodo nova podjetja, ki razvijajo prodorne izdelke, lahko dobila prostor za ustvarjanje. Denar za pokritje približno 70 odstotkov naložbe je priskrbelo gospodarsko ministrstvo, preostalo je prispevala občina, je navedel kočevski župan Vladimir Prebilič.

Kočevski inkubator bo sicer vozlišče tudi drugih kočevskih podjetij, ne le novih. V njem nameravajo namreč pripravljati izobraževanja za potrebe že uveljavljenih podjetij, kot so Yaskawa, Rotis, Koles in druga. »Vsa bodo vključena v to zgodbo, saj ugotavljamo, da je možnosti za medsebojno povezovanje podjetij še veliko in da je to neizkoriščeno,« je pojasnil župan. Kočevski inkubator naj bi tako postal center združevanja, širjenja in promocije idej. Zagotovil bo tudi šest novih delovnih mest, je še dodal Prebilič.

Vse pisarne in proizvodne prostore so že oddali

Direktor Podjetniškega inkubatorja Kočevje Marko Stijepić je povedal, da so inkubator napolnili z inovativnimi podjetji, ki razvijajo vse od visokotehnoloških biometričnih rešitev do bolj enostavnih rešitev za lesno industrijo, ki je sicer značilna za kočevski konec. Nekaj je tudi socialnih podjetij. Vse pisarne in proizvodne prostore so praktično oddali, nekaj dodatnega prostora pa nameravajo dobiti z notranjo prerazporeditvijo večje večnamenske dvorane. V inkubatorju bodo pripravljali tudi različne delavnice.

V njem so prostor dobili osem podjetij in trije posamezniki. Uporabniki bodo prvo leto za kvadratni meter uporabne površine plačevali po 3,5 evra najemnine. Ta bo nato postopno rasla in peto leto dosegla 8,5 evra. Če bodo podjetniki želeli, bodo lahko po petih letih delovanja v inkubatorju tam ostali dlje, zanje pa imajo predvideno tako imenovano poinkubacijo. Sicer pa naj bi inkubator v obdobju prvih petih let še nadgradili. Kočevki inkubator deluje od leta 2009, v njegovih prvotnih prostorih v bližini kočevske železniške postaje pa bodo še naprej delovali trije inkubiranci, je še dejal Stijepić.

Odprtja sta se udeležila sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Andrej Čuš ter njegova predhodnica, po novem pa državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Ajda Cuderman. Cudermanova je med drugim ocenila, da gre za pomembno naložbo na obmejnem in degradiranem območju ter za velik območni razvojni dosežek. Odprtja naj bi po napovedi udeležil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, a se je moral zaradi drugih opravkov opravičiti.