»Zakaj v zapleteni situaciji komunicirati z depešami, pismi in s prehitrimi čestitkami, ki domačo javnost poleg epidemije dodatno razburjajo? Zakaj ne gasite požara med STA in Ukomom, pač pa ga podpihujete?« je na začetku tedna predsednika vlade v državnem zboru spraševala Janja Sluga iz stranke SMC. »Malo mimo je poslušati nasvete o komuniciranju šefice poslanske skupine stranke z enoodstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in predsedniku stranke, ki ima tridesetkrat večjo podporo,« ji je oponesel Janša, kar je izzvalo odziv celo pri predsedniku stranke SMC. »S predsednikom vlade bom opravil pogovor o njegovi izjavi, ki je bila žaljiva in tudi škodljiva za prihodnje odnose v koaliciji,« je napovedal Zdravko Počivalšek.

Gospodarski minister je dejal, da od predsednika vlade pričakuje več discipline in samokontrole, Janša pa je kljub temu svojo komunikacijo še zaostril, ko je na twitterju poobjavil zapis, ki promovira nasilje nad poslanko. »Če še niste vedeli, Janja Sluga poučuje Janeza Janšo komunikacijo. Se mi zdi, da bi se ji dve, tri okol kepe lepo prilegli,« se je glasil retvit. V stranki SD so poobjavo označili kot strahopetno, do sedaj pa z izjemo odziva medijev in nekaterih političnih oseb resnejše obsodbe premierjeve komunikacije ni bilo. »Do kdaj bosta tiho @DrKustecin #Kozlovic, ko PV blati in ponižuje vajino kolegico @JanjaSl? Ali vama je res vseeno? Ženske bi morale držati skupaj in stopiti ena za drugo, ko nas ponižujejo. Taka dejanja terjajo jasen in oster odziv!« je v zvezi s tem ministrici za šolstvo in za pravosodje na twitterju pozvala poslanka Alenka Bratušek. Predsednica stranke SAB se sicer redno odziva na seksizem in druge sporne izmenjave, enako pa ne moremo razširiti na veliko večino preostale politike, ki s tišino daje legitimnost sovražni komunikaciji.

Nizka raven javnega govora

Da s poobjavo tvita aktualni premier izjave ni zgolj podprl, ampak jo je za nameček izstrelil med svoje sledilce, medtem ugotavljajo pri Inštitutu 8. marec. »S tem je postala vidnejša, njen učinek pa veliko močnejši, kot če bi izjava ostala zgolj zapis uporabnika z nekaj več kot 1000 sledilci. Način komuniciranja in obnašanje na twitterju slovenskih politikov z Janezom Janšo na čelu zastruplja politični prostor in družbo samo. Izjava legitimira 'vzgojno' nasilje nad poslanko, celo spodbuja k nasilju, saj sporoča, da je fizično nasilje pod določenimi pogoji dopustno, če ne celo 'pravično',« komentirajo. Podpiranje takšnih sporočil ocenjujejo kot nesprejemljivo ne glede na naslovnika, saj žrtvam nasilja sporoča, da so si za nasilje lahko krive kar same, še posebej sporna pa se jim zdi izjava, ker prihaja s položaja predsednika vlade.

»Poobjava premierja je nedostojna, izraža nespoštovanje do žensk, političark ter političnih partnerjev in partneric. Tako rekoč neposredno podpira nasilje nad ženskami ravno v času, ko Slovenijo nepretrgoma pretresajo brutalne družinske tragedije. S tem ponovno izkazuje svoje pomanjkanje političnega interesa za realne družbene probleme in nepoznavanje delovanja družbe,« je do Janše kritično tudi uredništvo portala spol.si, kjer redno opozarjajo na spolno neenakost, s kolektivom Rdeče zore pa podeljujejo bodečo nežo za seksistično izjavo leta. »Menimo, da bi že bil čas, da sprejme odgovornost za svoje objave in poobjave,« so jasni. Takojšnjo obsodbo, pravijo, bi pričakovali tudi od vseh drugih političnih strank. Po njihovem prepričanju je sicer stališče predsednika vlade, da retvit ne pomeni podpore, zgolj izgovor, ki ga ne opere krivde za porazno raven javnega govora v državi. »S svojimi številnimi sovražnimi objavami in poobjavami podpornikov je predsednik vlade dosegel najnižji nivo javnega govora v času samostojne Slovenije,« sklenejo.